"Няма нужда от актуализация на бюджета", категоричен е бившият икономически министър

"През последните години няма изявена икономическа политика при управлението на България, говори се за усвояване на еврофондове и разпределяне на обществени средства", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Николай Василев, бивш вицепремиер и бивш министър на икономиката.

Според него успехите на икономиката се дължат предимно и основно на частния сектор.

"На държавата не й трябват държавни банки, това дори е вредно. Всяка държавна банка е предопределена да бъде източена или нещо подобно. Не е случайно, че определена група хора са получили средства от ББР. Тази банка трябва да се махне от държавата. Не е достатъчно само разкриването на стари факти", категоричен бе бившият икономически министър.

За него БНБ отдавна е трябвало да реагира по отношение на ББР.

А Николай Василев е убеден, че в държавата трябва да има повече контрол за публичния сектор.

"Не съм чул за големи мерки за подкрепа на бизнеса от служебния кабинет, но намериха пари за пансионерите. Бюджетът не трябва да се актуализира, ако е нужно да се направи, да бъде в обратна посока, правителството би трябвало да харчи по-малко и да се стреми към приключване на годината без дефицит. Още от началото на НДСВ винаги сме казвали, че не трябва да има големи държавни излишъци, а по-скоро балансиран бюджет", заяви Василев.

Той вярва, че сме се запътили добре за Еврозоната, но левичарски политики няма да помогнат, цените няма да се увеличат, надяваме се да няма такава тенденция.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.