Предстои трети ремонт за последната година

Отново проблем с канализационния тръбопровод във Варненското езеро. Общината търси изпълнител, който може да се справи с необходимия трети ремонт, след като миналата година стана ясно, че в езерото изтичат фекални води и последваха няколко реконструкции.

Община Варна планира възлагане на обществена поръчка за ремонт на тръбопровода за отпадъчни води във Варненското езеро. Документът е публикуван в края на май в Агенцията по обществени поръчки като покана за пазарни консултации. Причината посочиха от общината - проблем с ремонтните дейности.

СЛЕД АВАРИЯ: Вземат нови проби от Варненското езеро

„В един участък от дъното на Варненското езеро, където през миналата година август месец се установи, че има нехарактерен геоложки строеж. Към днешна дата, изпълнителят, с който работим, няма необходимата техника и оборудване и механизация да извърши прокопаване в тази зона”, заяви Христо Иванов - зам.-кмет на община Варна.

Докато се търси изпълнител, който ще успее да прокопае дълбочините, все още не е ясно колко ще струва изпълнението. Това обаче ще бъде третият ремонт от миналата година досега. Тогава за първи път стана ясно, че в езерото изтичат фекални води. И започнаха реконструкциите, за които предишното правителство отпусна 1 милион и 300 хиляди лева. За последно замърсяване след спуканата тръба имаше през януари.

Нова авария с тръбопровода за отпадни води във Варненското езеро

„Гарантирано е, че не изтичат канални води. Всичкото това, тези дейности се контролират”, допълни Иванов.

Експерти от Института по океанология правят проби на всеки 2 седмици – колко е замърсена водата в езерото? На сателитните снимки се вижда по-тъмният цвят на водата, а това означава, че има цъфтеж на водорасли.

Прокуратурата разследва замърсяването на Варненското езеро с отпадни води

„Когато беше спукана тръбата, се беше появил или е определен един вид, който е специфичен за този тип замърсяване, в момента той не съществува. Тоест проблемът най-вероятно не произтича от тръбата, възможно е от различни изкопни работи, с които отново да се вкарват във водата различни замърсители.”, посочи доц. Николай Вълчев – директор на Института по океанология във Варна.

От еко министерството ни отговориха, че след януари, показателите в езерото са умерени. А до момента са наложили санкции на ВиК-Варна в размер на над 100 хиляди лева.