Темата коментираха доц. Антоний Гълъбов, Димитър Аврамов и Мирослав Севлиевски

САЩ наложиха безпрецедентни санкции на Божков, Пеевски и 64 фирми. Какво се очаква от българските власти? И ще се стигне ли до война между институциите след скандала с подслушванията? Отговор на тези въпроси дадоха в ефира на „Здравей, България” политолозите доц. Антоний Гълъбов и Димитър Аврамов и политическият анализатор Мирослав Севлиевски.

САЩ налагат санкции на Пеевски, Божков, Желязков и на 64 фирми в България

Според Аврамов по-важният въпрос в случая е кой е осигурявал на санкционираните политическа трибуна и им е давал подкрепа.

„Трябва да си зададем въпроса кои политически сили са подкрепяли това статукво, кои са излъчили съответните хора и са ги назначили в съответните ведомства. Тези отговори са ясни и дават политическа насока за развитието на институциите. Една от тях е под голямо напрежение и пред нея вчера имаше протест – това е българската прокуратура”, каза още той.

Доц. Гълъбов припомни, че това е втори подобен случай. През февруари 2020 г. на съдията от Специализирания съд Андон Миталов беше забранено да влиза в САЩ заради корупция.

Финансовото министерство на САЩ е готово да работи с българските власти във връзка със санкциите

„Съществената разлика е, че посланието е много ясно – че корупцията е процес, който се развива в мрежа. Този път е „осветена” цяла мрежа. Големият въпрос е в това институциите да се опитат да разчетат тази мрежа и да видят как тя е свързана не само с политици, но и с икономически интереси. Същественото в момента е прокуратурата да работи, а не да се занимава с охранителни дейности на протести”, заяви политологът.

Според него търсенето на пряко политическо съответствие е по-невярна следа. Доц. Гълъбов е на мнение, че страната е в условие на тежка корпоративна война, която се води "под това, което ни е представено като политическо противопоставяне".

„Много важно е разчитането на тази мрежа и зависимости, много важно е да се идентифицират потоците, през които вървят власт и пари”, добави той.

Пеевски за санкциите: Абсолютно недопустим и тенденциозен акт

Севлиевски пък смята, че промените са започнали с встъпването на Байдън в длъжност.

„Руските шпиони се гонят от различни държави. Очевидно прокситата на руските шпиони бяха показани от американската държава в България. Пряка връзка беше направена с Васил Божков и има доста намеци за Делян Пеевски. Тези промени, плюс зелената сделка на Байдън, създават новата среда за новото поколение. Това, което се случи вчера, разчиства терена за новото поколение. Тези мрежи се посочват като лоши и казват на българската държава да ги разчисти”, смята политическият анализатор.

Той е на мнение, че „идва редът на онези млади хора, които са били на площада през лятото, и американската държава им помага”.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА НАЛОЖЕНИТЕ ОТ САЩ САНКЦИИ ПО ЗАКОНА "МАГНИТСКИ" ЧЕТЕТЕ ТУК