Вижте какво предвижда проектонаредба

Със старта на летния сезон дивото къмпингуване у нас е на път да остане извън закона. Това предвиждат, според експерти, новите правила за разполагане на палатки, кемпери или каравани извън къмпингите. Промените са заложени в проектонаредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и са публикувани за обществено обсъждане.

За поредно лято Мартин Цветков от Стара Загора ходи с караваната и с семейството си на плаж Вромос. „Почистваме си плажа, създаваме някакво удобство. Не всеки ще може да си позволява такси като по къмпингите по 4 000 - 6 000 лева на сезон”, обясни Цветков.

Нови правила за разполагане на палатки, кемпери или каравани извън къмпингите

Проектонаредбата предвижда правила, по които могат да бъдат разполагани палатки, кемпери или каравани по Черноморието извън категоризираните къмпинги. В регистър на всяка община ще бъдат посочени и обособените места. Според Вера Стаевска от „Зелени Закони” по този начин не се решава проблемът с дивото къмпингуване, а се забранява.

„Това е нов тип къмпинги, това не е диво къмпингуване. Това са така наречените биваци. Наредбата постановява правилата, при които частни собственици на имоти да регистрират по-лесно и евтино къмпинги”, каза Стаевска.

„Тази наредба е писана от хора, които никога не са били на къмпинг. Въведени са по-брутални изисквания, отколкото за къмпингите. В наредба, която би трябвало да регулира свободното къмпингуване”, уточни Дончо Бораджиев.  

По новите правила палатките и караваните ще могат да бъдат поставяни за срок до три години, в периода от 1 май до 30 септември, а обособените места да имат осигурени транспортен достъп, охрана, преносими химически тоалетни, сметоизвозване и цена.

„Правила трябва да има, но те го обръщат на чисто печалбарска история”, смята Цветков.

Кметът на Черноморец Росен Деспов казва, че регулацията е необходима.

„Масовото поставяне на каравани и палатки на нерегламентирани места рефлектира върху местната власт, защото в края на сезона гледката не е много добра и почистването е за сметка на местното население”, посочи Деспов.

„Мисля, че трябва да оставят хората да дишат свободно. Това е последното място, което остана за диво къмпингуване. Няма друго, абсолютно всичко се застрои - бетон и гълъбарници”, смята къмпингуващият Димитър Найденов.

Дали наредбата ще влезе в сила ще стане ясно след месец, когато изтича общественото обсъждане. Природозащитниците обаче очакват сериозен отпор.