То било заснето от камера два пъти с 2 секунди разлика

Нормално ли е да те глобят два пъти за едно и също нарушение? Този въпрос задава семейство от град Средец, което получило два електронни фиша за едно и също нарушение на Закона за движение по пътищата, заснето от камера на КАТ в интервал от 2 секунди разлика. След като, по думите им, в КАТ-Бургас получили съвет да обжалват в съда, те потърсиха и съдействие от NOVA.

Стартира нова акция на КАТ по пътищата в страната

На 9 април, при рутинна проверка на „Пътна полиция”, Георги и Таня Палови от Средец разбрали, че имат невръчен електронен фиш за шофиране с превишена скорост в градски условия. При разрешени 50 км/ч, колата била заснета да се движи с 85 км/ч.

„ Глобата е 400 лв. Платих 280 лева, защото така е предвидено (с 30% отстъпка), и си мислех, че е това. На следващия ден получих съобщение на електронната си поща, че парите са преведени в полза на МВР и реших, че проблемът е изчистен. Взела съм си поука, не отричам нарушението в никакъв случай”, разказва Таня.

Как фиш за превишена скорост може да отпадне в съда

Миналата седмица обаче Георги отишъл в полицията в Бургас, за да подаде заявление за подмяна на документи за самоличност и шофьорска книжка. Служител на КАТ му обяснил, че не може да приеме документите, защото има ново невръчено наказателно постановление. Получили същата снимка, само че направена 2 секунди след тази, за която вече превели 280 лева.

„Оказа се, че фишът е повторение на първия, който платихме, което е пълен куриоз, пълен абсурд. Отидохме веднага във „Видеонаблюдение”- Бургас. Там извадиха двете снимки. Едната, на която колата е снимана от 130 метра, показва, че се движим с 84 км/ч. Другата снимка е направена от 60 метра и скоростта е 85 км/ч. Фактически е регистрирано второ нарушение в рамките на 2 секунди”, казва Георги.

Шофьори с актове от КАТ за бягство от катастрофи, в които не са участвали

Семейството получило съвет да обжалва втория електронен фиш в 14-дневен срок пред съда.

Екип на NOVA потърси за коментар КАТ-Бургас.

„Извършена е проверка по случая, установено е, че няма човешка намеса. Просто е възникнало „наслагване” на кадри и затова са издадени два електронни фиша. Дублираният електронен фиш ще бъде анулиран”, обясни Пламен Николов - началник на Сектор „Пътна полиция” към ОДМВР – Бургас.