Престъпление е нарушаването на реда за трансплантация, подчерта Мария Петрова

Трусове в здравната система. Правителството отстрани цялото ръководство на болница „Лозенец” в София. Обвиненията към тях са сериозни - за извършване на съмнителни трансплантации и източване на Здравната каса чрез фиктивни пациенти. В същото време, се очаква решение и за казуса с „Александровска” болница. Дали и там ще има уволнения, ще се разбере в следващите часове. В ефира на „Здравей България” адвокатът по медицинско право Мария Петрова коментира здравните теми.

Кацаров: Незаконни трансплантации и злоупотреби в болница „Лозенец“, сменям ръководството (ВИДЕО)

„Щом здравният министър казва, че е възможно някои да се пререди за трансплантация, значи е така. Друг е въпросът дали е редно, най-малкото, защото когато не се спазва установеният ред за такива операции, в частност трансплантацията, това е престъпление. Д-р Кацаров каза, че има хора, които са събрали повече точки за трансплантация. От това, което министърът каза, имаме всички основания, че трима души са били по-подходящи от медицинска гледна точка от човека, който е бил трансплантиран”, обясни тя.

Адвокат Петрова обясни, че тези трима души могат да потърсят отговорност от държавата, ако думите на здравния министър се докажат. Според нея всички замесени в случилото се са действали като „организирана престъпна група”.

Болница „Лозенец": Внушенията за „източване на здравната каса" са несъстоятелни

„ Пази Боже, ако нещо се случи с тях, как ще обезпечим процесът и ще обясним защо с действията или бездействията на държавата един човек търпи вреди и страда. Никой  не може да ме убеди, че това нещо се е случило веднъж. Още повече, че не вярвам тези документи да бъдат преправени толкова бързо без знанието на всички контролни органи, включително и на служители в Министерство на здравеопазването”, добави адвокатът.

За нея са силно притеснителни думите на д-р Кацаров, че донорите и реципиентите не са роднини. Адвокатът подчерта, че контролът трябва да се налага от Изпълнителната агенция по трансплантация.

Днес решават ще бъде ли сменено ръководството на "Александровска" болница

„Ако тези действия се случват от 2019 г., моят въпрос е защо чак сега разбираме за тези неща. И хубаво са сезирали ГДБОП и ДАНС, но къде е прокуратурата? Това за всички работещи в сферата не е нещо ново. Вярвам, че ако при тези данни, изнесени от д-р Кацаров, няма човек, който да понесе наказателна отговорност, като общество трябва да се съмняваме не само в здравната ни система, но и в правосъдната. Очаквам да видя обвинителни актове и дела в съда”, категорична е Адвокат Петрова.