Общината започва ремонт на сградата, която обитателите отказват да напуснат

От община "Илинден"  започват ремонт в Центъра за временно настаняване в квартал "Захарна фабрика". Въпреки, че ремонтът е планиран, той предизвика недоволство от страна на настанените там, тъй като трябва да бъдат изведени. Жители на квартала пък приветстват това, тъй като казват, че уж "временния" център отдавна се превърнал в "постоянен" за обитателите, които притесняват всички наоколо.

Масово недоволство заради Кризисния център в „Захарна фабрика”

„Центърът е за временно настаняване 3+3 месеца. Тези хора са тук от около 2 години. Сега предстои належащ ремонт”, разказа жителка на квартала.

„Нашият проблем е, че тези хора не спазват никакви правила. Те са нападнали охраната, жена от столична община, директорка на дома. Де факто са нападнали хората, които им помагат. Непрестанно се слуша силна музика, децата им вилнеят без надзор. Това, меко казано, създава дискомфорт”, споделя друга жена.

В Центъра живеят около 35 семейства, повечето от тях вече 2 години. Не искат да напускат сградата, която се е превърнала в техен дом.

Обитатели на център за временно настаняване изхвърлят кучета през балконите си (ВИДЕО)

„Имахме къща в „Суходол”. Кметът обеща, че след като ни събори къщите, ще ни настани в дом. Вече три години няма нищо налице. Живеем в Центъра”, разказва живуща в Центъра.

„Това, което искам да кажа, е, че започва ремонт на цялата сграда. Искам да благодаря на госпожа Фандъкова, че спази обещанието си и премести Кризисния център. Тези хора ги разделям на два вида – такива, които не спазват закона, и такива, които го спазват. Тук трябва сериозна охранителна фирма, която да спазва за реда. Голяма част от хората тук са живеели в абсолютно незаконни постройки, някои от тях са настанени в постоянно жилище, на други намерихме работа”, заяви кметът на Общината Иван Божинов.

Кой се грижи за хората без дом в София по време на пандемия

Той обясни, че най-вероятно хората ще бъдат преместени в други Центрове. Въпреки това, те категорично отказват да напуснат временния си дом.

Подробности гледайте във видеото.