Обичаят се е превърнал в традиция за жителите на село Българи

Късно снощи в странджанското село Българи се проведе традиционният у нас древен обичай нестинарство. Магичният танц в огъня се изпълнява от незапомнени времена и до днес, всяка година в нощта на светите Константин и Елена по стар стил. Тази година повече от 2 хиляди души се стекоха в Странджа, за да видят нестинарските игри.

"Къси разкази": Дивинитас - огнените артисти

За да видят уникалния за Европа танц в жарава, в село Българи и тази година се стекоха българи от всички краища на страната и чужденци от всички континенти.

„Всяка година на 3-ти юни, когато е по стар стил св.св. Константин и Елена. Това го знаем от родителите си. Много е важно да се прави, не можем да забравим традициите си. Това е традиция, която се помни от прадедите ни и се предава на младите”, разказва Тонка Костадинова.

„За първи път сме тук, крайно време беше да дойдем, защото малко сме напреднали годините, а все още не бяхме идвали. Днес се вдигнахме специално от София, за да дойдем и да видим ритуала”, сподели Красимир.

Нестинарски опит: Най-важният съвет е в огъня да се стъпва без страх

„Знам, че това е древен ритуал от много, много години назад и дойдохме, за да го видим, да си вземем светена вода, която казват, че ще пази нашите семейства и деца”, каза Хана Киу, която пристига в Българи чак от САЩ.

 За десета поредна година да влезе в жаравата се подготвяше и Горан. На 40-годишния мъж вече пета година се пада и честта да подготвя и разстила жаравата - ритуален момент преди старта на танца върху въглени. А малко по-късно, със забързаните специфични ритми на гайдата и тъпана, нестинарите танцуваха боси върху жаравата – ритуал, включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Репортер: Елена Танева