Източването на НЗОК е един от най-сериозните проблеми, заявяват в позиция от НПО

Отговорните институции бързо да се самосезират и данните за трансплантации, изнесени от здравния министър Стойчо Кацаров, да бъдат изяснени. За това призовават от Националната пациентска организация, която обединява над 80 пациентски организации, ангажирани с различни социалнозначими и редки заболявания.

Кацаров: Незаконни трансплантации и злоупотреби в болница „Лозенец“, сменям ръководството (ВИДЕО)

„Силно сме притеснени от изнесената пред обществеността информация за извършване на трансплантации на граждани от трети страни, чрез предоставяне на неистински документи или такива с невярно съдържание, включително и извършване на трансплантация на български гражданин в нарушение на установените в страната правила”, се казва в позицията.

„Обявената от министъра на здравеопазването информация е притеснителна и дава повод за тревога. Компрометирано е доверието в българските лечебни заведения и медицинските специалисти в област, в която системно се отчита сериозно изоставане – трансплантации на органи. Въпреки прилаганата до момента политика, както и насърчаването на гражданската активност към даряването на органи, крехкото доверие по отношение на трансплантацията на органи у нас може да бъде зачеркнато, от което ще пострадат най-нуждаещите се – пациентите”, се казва още в позицията.

Болница „Лозенец": Внушенията за „източване на здравната каса" са несъстоятелни

От Националната пациентска организация заявяват още, че „резултатите от проверките в държавната болница „Лозенец”, които посочват „технически причини” за регистрирането и отчитането на разходи за нелекувани граждани, също са притеснителни”.

Прозрачността при изразходването на средствата е от изключителна важност, а източването на НЗОК е един от най-сериозните проблеми, се казва още в  позицията.