Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева

Върховната касационна прокуратура се самосезира и образува преписки спрямо 6 лица с наложени санкции от САЩ. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Прокуратурата на Република България изрази позиция, с която напълно подкрепи партньорите от САЩ за това, че върховенствтото на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и спазването им е невъзможно без единно противодействие на всички институции срещу престъпността, корупцията и организираната престъпност. Необходим е конструктивен диалог между съдебната власт и изпълнителната. Това едва ли може да стане в условията на политически атаки срещу съдебната власт, подчерта Милева.
 

 

За Васил Божков

„Освен 18 обвинения за различни престъпления са налице и няколко разследвания в Специализираната прокуратура с различен предмет на дейност”, каза Милева.

За Делян Пеевски

Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски не е обвиняем или подсъдим по дело на прокуратурата у нас, стана ясно от думите на Сийка Милева. Срещу него обаче е имало проверки, а сега започва нова.

„През годините са извършвани редица проверки. Предстои същите да бъдат анализирани”, обясни говорителят на главния прокурор.

За Манолев, Харалампиев и Томов

Делата срещу бившия заместник-икономически министър Александър Манолев, бившия шеф на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и главния секретар на институцията Красимир Томов вече са внесени в съда. Единственият от шестимата, който не е имал досег с прокуратурата, е заместник-шефът на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков. Той е посочен от Вашингтон като човекът, който Пеевски използвал за схеми за подкупи.

"По отношение на Манолев, Харалампиев и Томов прокуратурата в Благоевград и Специализираната прокуратура са внесли обвинителни актове и делата се намират в съдебна фаза. Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната им отговорност, са корупционни”, допълни Милева.

Тя добави, че пълна проверка ще бъде извършена и на Илко Желязков.

"Голяма част от посочените обстоятелства в обсъждания доклад на Министерството на финансите на САЩ вероятно стъпват на работата на българската прокуратура и част от събраните от нея доказателства вече са представени в съда. Само българският съд може да каже дали едно лице е виновно или не, защото презумцията за невиновност е основен принцип на всяка демократична държава. Ако има данни за извършени престъпления, ще бъдат предприети всички необходими действия, които са от компетентността на прокуратурата, каза още Милева.

Комисията по правосъдие в ЕП изпраща своя мисия в България

Междувременно от Брюксел Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент изпраща мисия у нас есента. Тя ще се състои от 14 евродепутати, от всички партии  в парламента. Сред тях е и Елена Йончева, която е член на комисията.

На запитване на NOVA, говорител на Европейския парламент подчерта, че визитата не е “инспекция”, а посещение за събиране на факти.

И днес уличените за корупция не коментираха пред NOVA изявлението на прокуратурата. Едни бяха с изключени телефони, а други - като бившия секретар Красимир Томов, не отговориха на позвъняванията.