Държавното обвинение е сезирало Националното бюро за контрол на СРС

До момента не е установено незаконно подслушване на политици или кандидати на изборите за 45-ия парламент. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Образовано е наказателно производство, възложено е разследване на НСС, разпитани са 11 свидетели”, каза Милева.

 

 

Тя обясни още, че след разпространената информация в средствата за масово осведомяване, по делото е сезирано Националното бюро за контрол на СРС, от което е поискана информация дали има нарушения на Закона за СРС и дали са били обект на незаконно подслушване споменатите в медиите лица.

„Очакваме резултатите от проверката. И ще предприемем действия”, каза Милева. И припомни: „Разгласяването на класифицирана информация, представляваща държавна тайна, е тежко умишлено престъпление”, каза говорителят на главния прокурор.

„Прилагането на СРС се разрешава от съдия”, припомни Сийка Милева. „Главният прокурор може да поиска разрешение за прилагане на СРС само за ограничен кръг престъпления, каквото е например тероризмът”, каза тя.

Милева коментира, че разпространяването на фалшиви новини уронва престижа на институциите и руши българската държавност.