От години богатите страни не могат да се договорят как да таксуват мултинационални гиганти

„Светът е на един милиметър от исторически правила за облагане с данъци на корпорациите”. Това са думи на финансовия министър на Франция, който участва в преговорите по темата между най-големите икономики в Лондон.

От години богатите страни не могат да се договорят как да таксуват мултинационални гиганти като Google, Amazon и Facebook. В момента те правят огромни печалби, но ги отчитат в държави или юрисдикции, където има минимални данъчни ставки.

Все още няма споразумение по важни детайли. Не е договорен твърдият данъчен праг, който да важи за всички големи корпорации. Трябва да се измислят и правила за компании като Amazon, които работят с много малък марж на печалба, но в огромни обеми.

„Очевидно е, че в сложната, глобална, дигитална икономика, няма как да продължаваме да разчитаме на данъчни закони, написани през 20-те години на миналия век. И трябва да отбележа, че целият свят е наясно с проблема. Всички имат високи очаквания, че ще успеем да постигнем споразумение”, заяви министърът на финансите на Великобритания Риши Сунак.

„Имаше сериозна съпротива срещу нас. От четири години работим за това. Изправени бяхме срещу съпротивата на администрацията на Тръмп. Но сега сме близо до глобален консенсус и подписването на споразумение”, посочи министърът на финансите на Франция Бруно льо Мер.