Тя ще бъде официално открита на 7-и юни в Бургас

Полицейски шапки и униформи показват на изложба в Бургас. В Дома на нефтохимика в морския град са изложени над 100 полицейски шапки и пожарникарски каски от цял свят, отличителни знаци на различни полицейски формирования, както и над 500 макета на полицейски и противопожарни автомобили. Изложбата, която включва колекции на действащи полицейски служители от международната полицейска асоциацията, ще бъде официално открита на 7-и юни.

Откриха изложбата „Застрашени животни в Софийския зоопарк“ (ВИДЕО)

Павлин Ковачев е председател на Международната полицейска асоциация за Бургас. Запалил се по колекционерството на фуражки съвсем случайно, след служебна среща с негов колега

„Първата ми шапка е фуражка от Гърция. Сега, може би, имам към 70 шапки и фуражки”, обясни той.

През годините колекцията на членовете на Международната полицейска асоциация в Бургас се увеличавала, като освен полицейски шапки от Европа и близки на България страни, започнали да пристигат и фуражки от цял свят. От 7-и юни ще могат да се видят свободно от жителите и гостите на Бургас.

Повечето от шапките, които са изложени, имат своя история,тъй като са подарявани лично от полицейски служители. Павлин Ковачев разказва, че е отвръщал  на жеста на своите чуждестранни колеги, като е подарявал българска полицейска фуражка.

Млад фотограф показва културното наследство на България в изложба

Особен интерес представляват пожарникарските каски, които са предоставени от доцент Людмил Георгиев – преподавател в Академията на МВР.

В изложбата са показани и макети на близо 500 полицейски и противопожарни коли. Те са собственост на бившият криминален инспектор от Германия Щефан Емрих,който вече четири години живее у нас.

„Започнах да ги събирам преди около 30 години, беше чиста случайност. На един пазар видях такива модели малки коли. Започнах да се интересувам и да събирам. Така станаха над 500”, обясни Емрих.

В колекцията на Щефан, който е с над 40 години стаж в полицията, има макети на автомобили от всички отдели на германските служби и още 10 държави. Много от тях купувал лично, други му изпращали негови колеги и приятели.

Изложбата ще бъде официално открита на 7-и юни и ще остане отворена за посетители до края на месеца.