Според тях промените може да затруднят работата им и да нарушат правата на гражданите

Адвокати на мълчалив протест. Те се обявиха срещу готвената реформа от Висшия съдебен съвет, с която се прекроява съдебната карта. Предвижда се 55 районни съдилища да станат териториални отделения. Мисли се и за промени в това, дали районен, или окръжен съд да решава някои видове наказателни и граждански дела.

Районният съд в Чепеларе е заплашен от закриване

Според адвокатите тези промени може да затруднят работата им и да нарушат правата на гражданите. В София несъгласните се събраха пред Съдебната палата. Протест имаше и в Пловдив. Освен адвокати отрицателни становища срещу реформата засега са изразили и съдии, и общини. Дебатите  за промените предстоят утре и следващата седмица във Висшия съдебен съвет.

Адвокати в тоги излизат на мълчалив протест в София

„Съдебната реформа цели да направи правосъдието по-достъпно. Нашите опасения са, че тази реформа ще направи точно обратното. Един от примерите е с гражданските дела - дела за над 2000 лева ще бъдат подсъдни в окръжните съдилища. Това означава, че тези дела ще бъдат гледани в Съдебната палата в София. За хората това означава правосъдието да стане по-бавно, отколкото е в момента”, смята Стефан Марчев, председател на Софийската адвокатска колегия.