Министър Стела Балтова обсъди проблемите с представители на туристическия бранш в Бургас

Без задължителен PCR тест за влизащите у нас украински туристи искат представители на туроператорски фирми.  Това според бранша е една от мерките, които могат да спасят летния сезон по Черноморието. В Бургас служебният министър на туризма Стела Балтова обсъди проблемите с представители на бранша.  Туроператорите искат приравняване на украинските туристи с румънските, защото процентът заболели в двете държави бил сходен. 

„Тестът е спирачка. 35 евро е на идване, 35 евро е на връщане. 70 евро. Туристическия пакет за една седмица с транспорт е 230 евро. Сами разбирате, че това е 20 % оскъпяване на пакета”, посочва Иван Кирязов, туроператор.

Колко ще ни струва шезлонгът и чадърът на морето това лято

И поискаха предложението им да бъде обсъдено с министъра на здравеопазването. Ресорният министър поясни, че се обмислят и други варианти.

„По-скоро за изграждане на едни зелени коридори-  те да влизат спокойно на територията на България. Това е един много сериозен въпрос”, посочи от своя страна Стела Балтова, министър на туризма.

Като част от мерките за насърчаване на бизнеса това лято, хотелиери настояват и за облекчаване на административни изисквания  за наемане на сезонни работници.

„От 16 до 18 години да бъде съкратена процедурата. За 24 часа да можем да ги назначаваме”, поиска Мария Инджова, хотелиер.

БАБХ проверява храната в хотелите и ресторантите по морето

За повече сигурност в сезона, по Южното Черноморие и това лято ще има командировани служители на МВР. 480 допълнителни униформени ще помагат на колегите си през сезона.

„Служителите ще бъдат профилирани. Т.е. освен служители, които ще осъществяват явно полицейско присъствие, ще има и такива по пътна безопасност и служители, които ще следят и разкриват престъпления свързани със джебчийски кражби например, грабежи и други такива”, посочи комисар Калоян Калоянов, директор на ОД МВР- Бургас

Министерството на вътрешните ни работи е изпратило запитване за присъствие на румънски, полски и чешки полицаи по българското Черноморие.