Протестиращи искат оставката на Иван Гешев

Палатки и шатри пред Съдебната палата! Трамваите вече не се движат. С денонощна акция протестиращите искат оставката на главния прокурор Иван Гешев. А през деня фалшиви сигнали за бомби спряха за часове работата в Съдебна палата и в Районния съд.

 

 

Малко след 8 вечерта снощи първите палатки бяха разположени пред Съдебната палата. Част от акцията са отец Дионисий и вече бившия заместник-регионален министър Тодор Стоянов. Целта им е да не допуснат Иван Гешев да отиде на работа. За по-сигурно сложиха и катинар на вратата на палатата

А през нощта в палатковия лагер останаха дежурни на пост. Смениха ги на сутринта.

„Октоподът е с много силни пипала и е прораснал дълбоко в блатото. Защото това не е държава, а блато”, казват протестиращи.

Част от протестиращите са тези, които бяха на антиправителствените протести миналото лято.

„Ние мислехме, че Гешев има някаква съвест и отговорност. Не си ли я подаде оставката -лагерът, ще се разраства”, казват те.

„Ние не вярваме на тази прокуратура, защото тя имаше достатъчно основания да започне разследвания срещу висши политици и държавни служители. Към този момент ние не видяхме”, казва бившият заместник-регионален министър Тодор Стоянов.

Заканата да не допуснат главния прокурор в Съдебната палата не се случи, защото той така и не мина през главния вход. Палатките и протестиращите останаха на място и след като в 10 часа и 16 минути мъжки глас съобщи за поставена бомба в Съдебната палата. Работата на магистрати и служители обаче беше спряна временно.

Три часа по-късно нов сигнал за взривно устройство този път изпразни и една от сградите на Софийския районен съд на бул. „Цар Борис Трети”. Там се гледат граждански дела. И там заплахата се оказа фалшива.