Предизборната кампания започва на 11 юни

Централната избирателна комисия изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за парламентарните избори на 11 юли 2021 г. 

Изтече срокът за регистрация на листите, в петък започва предизборната кампания (ОБЗОР)

В четвъртък ЦИК ще утвърди и образеца на бюлетината. Предизборната кампания започва на 11 юни. До 15 юни Комисията трябва да определи условията и реда за гласуване на хората под карантина. Същият е срокът и за подаване на заявления за гласуване от българите зад граница.

 

 

Номерата на партиите в бюлетината:

1- Движение „Заедно за промяна”

2 - ПП „Свобода”

3 - Български национален съюз „Нова демокрация”

4 - БСП за България

5 - Коалиция ГЕРБ – СДС

6 - „Атака”

7 - Движение за права и свободи

8 - „Изправи се! Мутри вън!”

9 - ПП МИР

10 - БТР – България на труда и разума

11 - „Възраждане”

12 -  „Подем”

13 - БРИГАДА

14 - „Пряка демокрация”

15 -  Гражданска платформа „Българско лято”

16  - „Българските патриоти” (ВМРО, Воля, НФСБ)

17 - „Ляв съюз за чиста и свята република”

18 - „Партия на Зелените”

19 - „Национално обединение на десницата” (КОД, БЗНС, БДФ, СЕК)

20 - „Глас народен”

21 - ПП „Републиканци за България”

22 - „Има такъв народ”

23 - „Демократична България”

Коментарите след жребия

Партиите бяха доволни от изтеглените номера при жребия, но по-важно от числото в интегралната бюлетина е доверието на избирателите. Някои от политическите сили се надяват и на двойно по-добър резултат на вота през юли.

„Номер 5 трябва да напомни на нашите опоненти, че имаме пет поредни победи на парламентарни избори и най-вероятно ще имаме и шеста. Иначе номерът няма никакво значение за нас. Значение има организацията на вота. Към този момент Изборният кодекс на Станислав Трифонов се превръща в една пародия. Радев и Централната избирателна комисия на Радев мислят всякакви начини как да заобиколят собствения си Изборен кодекс”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

 "Българските патриоти" са с номер 16. 

„Надявам се да имаме минимум 16 народни представители в парламента, за да може да отстояваме националните интереси за България. Партиите на протеста предават националния интерес”, смята Юлиан Ангелов от ВМРО.

 

 

И този път, както и на 4 април, на БСП се падна номер 4, те тръгват към изборите с амбиция да пренаредят политическите сили в парламента. Кристиан Вигенин от БСП подчерта, че в партията вече се работи „ефективно, активно и обединено".

„В БСП не сме нумеролози. За нас не са толкова важни номерата в бюлетините, важно е да постигнем много по-добър резултат”, добави той.

„Демократична България”ще се явят с номер 23.

„Демократична България” има ясна кауза. Ние знаем кои сме, показали сме последователност и воля”, заяви лидерът на партията Христо Иванов.

Жребият отреди номер 8 на „Изправи се! Мутри вън!". Според Мая Манолова числото е чудесно.

„Това означава, че поне ще си удвоим резултата. По-важно от числото е доверието на избирателите – тяхната дума ще е последна”, каза Мая Манолова.

От „Има такъв народ” с номер 22 и ДПС със 7 запазиха мълчание пред медиите за символиката на местата в интегралната бюлетина.