Коментар на експерта по конституционно право проф. Пламен Киров

„Министерският съвет по силата на своите конституционни правомощия организира стопанисването на държавното имущество. Така пише в конституционния текст. Именно изпълнявайки това свое правомощие, той взима някакви мерки, така че да не пострадат държавни фирми и органи, тъй като в техните търговски отношения със субектите, които са изброени в списъка на САЩ, биха могли да претърпят имуществени вреди”. Това заяви експертът по конституционно право проф. Пламен Киров.

„Създавайки такъв „черен списък” и оповестявайки го обаче, ми се струва, че Министерският съвет би нарушил някои права и интереси на български граждани и юридически лица, които са закрепени в гл. 1 на Конституцията – т.е в основните принципи и ценности на българския основен закон. Те са съсредоточени преди всичко и в чл.19, а именно,че България гарантира свободната стопанска инициатива я и поставя в основите на икономическата система”, каза още той.

Юристи: Няма закон, който да разрешава "черния списък" по закона "Магнитски"

„В този смисъл публикуването на такива „черни списъци” и то не на този списък, която така или иначе е вече явен, а на допълнителен на евентуално свързани лица, които евентуално биха имали отношение към основния списък, влизаме в много сложна материя, тъй като бихме могли да злепоставим тези физически и юридически лица и да засегнем техни интереси”, категоричен бе Киров.

Според него банките вече са взели мерки. „Те действат много бързо и ефективно и най-вероятно вече са закрили позициите на въпросните лица от основния списък или просто не извършват разплащания, тъй като всичко преминава през системата Swift, която се контролира от САЩ”, каза той.

Донев: Българският списък по "Магнитски" ще бъде динамичен

„Правителството не би следвало да публикува такива списъци, а на базата на данните, които събра от НАП, ДАНС и други да предупреди инкогнито нашите държавни физически и юридически лица и фирмите, които са собственост на общините", категоричен бе експертът по конституционно право

И допълни: „Иначе бихме могли да засегнем неправомерно интересите на тези търговски субекти, които са някакви свързани лица. Но това което ние разбираме под свързани лица, може да е различно от това, което американското законодателство разбира под свързани лица. Не боравим с идентични правни понятия и оттук могат да произтекат доста проблеми”.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА НАЛОЖЕНИТЕ ОТ САЩ САНКЦИИ ПО ЗАКОНА "МАГНИТСКИ" ЧЕТЕТЕ ТУК