Отиваме на среща с вицепремиера Бойко Рашков, заявиха от партията

"Целият офис на "Изправи се.БГ" е бил подслушван повече от 6 месеца, а също и журналисти". Това обяви по време на брифинг пред журналисти председателят на гражданската платформа Мая Манолова. Тя каза, че вероятно още утре ще имат среща с вицепремиера и вътрешен министър Бойко Рашков за изясняване на случая. 

"Според Специализираната прокуратура добрволците от "Изправи се. БГ!" са организирана престъпна група, която е подготвяла преврат - престъпление по чл. 95 от НК, което се наказва с над 10 г. лишаване от свобода", каза Манолова. Тя твърди, че от партията разполагат със съответните документи, с които могат да докажат, че е имало подслушване.

"Заради  твърдението, че това е организирана престъпна група, целяща държавен преврат, тези хора са подслушвани! Всички, които сме в офиса, сме подслушвани с месеци наред - от 17 август миналата година, като исканията, съответно разрешенията за прилагане на СРС,  са удължавани многократно", заяви Мая Манолова. "Това са граждански лица! Всички от офиса на "Изправи се, БГ!" са доброволци и  граждански активисти! Това даже не са партийни дейци”, категорична бе тя. "Очевидно това не са терористи, това не са  лица превратаджии, които да искат да бутнат държавата. Ние твърдим, че и исканията, и разрешенията за прилагане на СРС, с които разполагаме и които бяха показани от сайта BIRD в края на миналата седмица и вчера, всички документи, всички искания, разрешения, удължавания за подслушване за офиса на "Изправи се.БГ!" , на хората от моя екип, са незаконни", смята още Манолова. Тя цитира и  чл. 95  от НК, в който са описани хипотезите за участие и действията за преврат, въоръжено въстание, бунт. Според нея нито един от текстовете не се отнася за действията на гражданските активисти, нито факти и доказателства са посочени в подадените искания, следователно те са незаконни.

"Тоест, исканията не потвърждават, че екипът на гражданската платформа "Изправи се.БГ!" е подготвял преврат, въоръжено въстание, бунт или е използвал други способи, за  да срути насилствено държавната власт", посочи тя.

"Оказва се, че от изнесените данни, става ясно, че единственият инструмент, който се сочи от тази група “превртаджии” е една пръскачка, водна пръскачка!?! Според Специализираната прокуратура и според Специализирания съд това е инструментът, с който ще бъде извършен държавен преврат, ще бъде вдигнато въоръжено въстание,  ще има бутове", коментира лидерът на "Изправи се.БГ".

Според Манолова и екипът й периодът на подслушването е от лятото на миналата година и продължава до кампанията за миналите парламентарни избори.

"Причината да дадем този брифинг пред Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства е документ, който показва, че една от преписките и в момента е активна", заяви Мая Манолова. "Искане за удължаване на преписката е направено на 20 май, така офисът на "Изправи се", екипът на "Изправи се.БГ", могат да бъдат подслушвани във все един момент и спрямо тях да се прилагат СРС", каза още Манолова, която твърди, че разполага с автентични документи.