Здравният министър сигнализира, че Агенцията отказва да впише новите ръководства

Министерството на правосъдието проверява дали е имало натиск върху длъжностните лица по регистрация в Агенцията по вписвания, вследствие на който те са отказали да впишат новото ръководство на "Александровска" болница и болница "Лозенец". Това каза пред медиите заместник-министърът на правосъдието Иван Демерджиев.

Кацаров: Правосъдният министър да провери действията на шефа на Агенцията по вписванията

Именно тези сигнали са една от причините за проверка. А лицата, върху които се твърди, че е имало натиск, могат да откажат вписване.

"Хората, които подават тези сигнали, казват, че ясно им е посечено какво решение да вземат", обясни Демерджиев, но отказа да разкрие дали натискът идва от страна на ръководството на Агенцията.

"Има данни за това, че е правена ненужна проверка на конкретни факти, което е над компетенциите на служителите", обясни Демерджиев и поясни, че има спор по тълкуването на законов текст. Става дума за това може ли без конкурс да се назначи член на борд на директорите или това е възможно само за общински дружества.

Иск спря вписването на ръководството на болница „Лозенец“ в търговския регистър

"В някои от случаите разбиранията на длъжностните лица не съответстват на предвиденото в закона", посочи още Демерджиев. По думите му трябва да се прави разграничение между оттегляне на мандата и сключените договори за управление на контрольор. Първото може да стане по всяко време от принципала (в случая държавата), а прекратяването на договора за управление и контрол става по друг ред.

По-рано днес здравният министър Стойчо Кацаров призова колегата си от правосъдното ведомство да провери действията на директора на Агенцията по вписванията по случая с болница "Лозенец". Според него той е отказал да смени ръководството на двете болници след негова заповед. Кацаров обвини директорката на Агенцията в това, че е надскочила правомощията си и е нарушила закона.

По-късно от Агенцията по вписванията пратиха позиция до медиите, в която посочиха, че "нямат правомощия да се произнасят по отношение на законосъобразността или правилността на решенията на принципала".

Резултатите от проверката по двата казуса ще е готова до дни.

Източник: БТА