Това обяви финансовият министър Асен Василев

Държавата е започнала проверка във всички министерства у нас за евентуални връзки на държавни или общински предприятия с фирми на Делян Пеевски и Васил Божков. За конкретни санкции към юридическите лица обаче е необходимо ново законодателство, обяви финансовият министър Асен Василев.

Излезе разширеният списък с фирмите, свързани със санкционираните по Закона „Магнитски”

До момента не се знае има ли държавни предприятия, които са правили бизнес с фирмите на Божков и Пеевски. След вчера общият брой на дружествата, попаднали в списъка на финансовото ведомство, са 98.

„От всички министерства са дадени указания всички предприятия, които са с над 50% държавно участие, както и всички структури, да огледат съществуващите договори и структури”, посочи министърът на финансите Асен Василев.

 

 

Според адвоката по търговско право Валя Гигова към момента няма действащо законодателство, което да блокира дейността на всяка от свързаните фирми, попаднала в списъците на Министерството на финансите.

„Те ще останат в естествена изолация. И всъщност това е смисълът на закона „Магнитски” и неговото приложение – екстериториално. Всеки да има едно на ум, че ако влезе в отношения с дружества, изброени в този списък, всъщност може и бизнесът му да пострада. Във всеки един момент стои на риска да се преустановят договори или да последват други санкции”, обясни Гигова.

След „Магнитски”: Още 34 юридически лица могат да бъдат санкционирани

Въпреки това, на практика, на въпросните фирми трудно могат да бъдат наложени конкретни глоби заради свързаност.

„Когато нашият законодател реши да прилага подобни мерки и да налага подобни санкции, тогава този закон ще е задължителен и ще бъде задължителен за всички граждани и юридически лица в страната”, допълни адвокатът.

Именно по този пропуск в законодателството трябва да мисли следващият парламент, според Асен Василев.

„Ще има парламент, който може да вземе отношение, и да попълни българското законодателство”, допълни финансовият министър.

Заявката на Министерството на финансите е списъкът да продължи да се увеличава.