Здравният министър е настоял за незабавни мерки

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров настоя за незабавни мерки, които да направят в бъдеще невъзможна злоупотребата с права и гаранции, така че подреждането на чакащите за трансплантация ще става само на основата само и единствено на оценка по обективни, международно приети критерии.

САМО ПО NOVA: Бивш мениджър в болница "Лозенец" - с още разкрития

По повод на установеното пререждане в листата на чакащите за трансплантация на черен дроб през месец април, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров проведе разговор с директора на Изпълнителна агенция Медицински надзор д-р Георги Христов.

Кацаров: Незаконни трансплантации и злоупотреби в болница „Лозенец“, сменям ръководството (ВИДЕО)

Д-р Христов информира министъра, че агенцията ще обмисли въвеждането на процедури, които да гарантират, че не може да се правят промени в обективната оценка и подредбата на листата. Той предложи на министъра също да се направят и промени в нормативната уредба, които да улеснят процесите на донорството и експлантацията на органи и тъкани. Д-р Христов информира министъра, че такива са били предложени още миналата година, но са били оставени без движение от предишното ръководство на МЗ.

Новият директор на "Лозенец": Ще направя всичко възможно да изчистя името на болницата

Министър Кацаров определи срок от 5 работни дни, в които ИАМН да внесе в здравното министерство предложение за промени в нормативната уредба, които да бъдат публикувани за обществено обсъждане.