Това съобщиха от Министерството на отбраната

Близо 40 часа след инцидента с МиГ-29 над Черно море, Министерството на отбраната обяви пилота майор Валентин Терзиев за загинал. Акцията в района на Шабла продължи през целия ден. Военни кораби, водолазен катер и хеликоптери издирваха пилота и падналия в морето изтребител. Около 20 квадратни мили от морското дъно се обследваха със сонар, а тази  сутрин военните откриха биологичен материал. Черната кутия обаче все още не е открита. Властите създадоха и координационен щаб.

Кой е пилотът на падналия край Шабла самолет?

21:29 ч - три часа преди МиГ-29, управляван от майор Терзиев, да падне, Теодоси снима поразяването на светещите парашутни мишени на учението в Шабла.

„Нищо не подсказваше, че може да се стигне до такъв развой на учението”, каза Теодоси Димитров от списание „Криле”.

Над 34 часа по-късно, освен откритите по-рано отломки от самолета и спасителната жилетка на пилота, екипите стигнаха до нови следи.

„За съжаление, трябва да потвърдя, че сред намерените останки е открит биологичен материал, който е предоставен за ДНК експертиза”, уточни началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

НЕИЗЛЪЧВАНИ КАДРИ от издирвателната операция край Шабла

„Следва, че действията се насочват най-вече към намиране на „черната кутия” на самолета. Това е ключов момент, за да може да се анализират причините и да може да продължи плановата летателна дейност на изтребителната авиация на българската армия”, добави Ефтимов.

От минен ловец „Цибър”, който обследва района, са установени още две точки, където има вероятност да е паднал изтребителят. За да продължи операцията последва среща за намиране на частна фирма от морския бизнес, която разполага с необходимите технологични възможности да идентифицира предмети на дълбочина от над 70 метра.

„След това е необходимо потвърждение с визуализация, което обикновено се прави от автономни подводни апарати, които имат достатъчно добри камери и резолюция. Разполагаме с такъв”, поясни собственикът на частната фирма Иван Иванов.

ИНЦИДЕНТЪТ КРАЙ ШАБЛА: Намерен е биологичен материал (КАДРИ ОТ УЧЕНИЕТО)

Всички действия ще се ръководят от Военноморските сили, за да се осигури безопасност. Причината - по последните засечени данни от радара, самолетът се е движил със скорост от над 900 км/час, а на борда му има още една ракета - ЕР-73.

„В момента сме в надпревара с времето, тъй като за провеждането на всички тези дейности първо е необходимо да има благоприятни метеорологични условия и второ - морската среда, на всички е известно, е агресивна и продължителният престой на „черната кутия” във вода не е желателен”, уточни началникът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Докато причините все още се изясняват, експерти предполагат, че до инцидента се е стигнало заради проблеми в армията, които се знаят от години. Като това, че пилотите ни летят по 15-20 часа годишно.

„Бих казал престъпно малко, в сравнение с нормите в НАТО, пилотите в нашите съюзни държави летят по около 100 часа на година”, заяви Димитър Ставрев - редактор в списание „Криле”.

Експерти: До инцидента в Шабла се стигна заради "престъпно малкото" летателни часове

„Става въпрос за едно много сложно упражнение, каквото е ракетната стрелба по падаща мишена нощно време над морето”, заключи бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов.  

Теренът, в който военнослужещите търсят следи, е с площ от 20 квадратни мили.

Майор Валентин Димитров Терзиев е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база „Граф Игнатиево“, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

По време на службата си във ВВС и до последния си тренировъчен полет майор Терзиев изпълнява отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България.

Министерството на отбраната изказва съболезнования на роднините и близките на пилота.

ВСИЧКО ЗА АВИОКАТАСТРОФАТА ЧЕТЕТЕ ТУК