Тя е във връзка със съмнения за фалшиви хоспитализации

Здравните власти започнаха проверка в „Пирогов" за фалшиви хоспитализации. Това обяви в студиото на NOVA заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Става дума за около 900 хоспитализации от началото на 2020 г. до момента. Пациентите са с поставени диагнози „чернодробна цироза” и „хронична бъбречна недостатъчност”. По думите на Петров съмненията са, че поне 1/3 от тях са фалшиви.

Проверяват "Пирогов" за фалшиви хоспитализации

Пациентите са приети в Спешната болница първоначално за лечение на COVID-19, след което са повторно хоспитализирани, но с бъбречни или чернодробни диагнози. Здравната каса вече започна да прави ревизия.

„Това е труден процес, тъй като болните се търсят в къщите и се намират трудно. Някои просто отказват да съдействат”, заяви зам.-министърът на здравеопазването.

В писмена позиция от „Пирогов” отговориха, че в момента текат не една, а шест проверки. И допълниха, че лечебното заведение е едно от най-проверяваните в страната.

„Пирогов”: В болницата в момента текат 6 проверки

„В „Пирогов” се работи под голямо напрежение. Всеки, който се е допрял до нас по време на пандемията - и на третата, и на втората вълна, е видял в каква тежка ситуация хората изнемогват. Не е редно да се постъпва така. Възможно е да са допуснати грешки. Ситуацията е такава, че трябва да си нечовешко същество, за да работиш без грешка”, каза проф. д-р Магдалена Лесева – нач. на микробиологичната лаборатория в „Пирогов”.

В случай, че се открият нарушения, ще последват и санкции – категорични са от здравното министерство. „Директори, които не са упражнявали контрол за такива неща, вероятно ще бъдат отстранени. Има и други основания – лошо управление. Не става въпрос за чистка, но има някои проблемни болници”, посочи зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Над 50 са проверките, които текат в момента и в други лечебни заведения в страната, казаха за NOVA от НЗОК. Проверките били регулярни, а дали има нарушения и какви са те - ще стане ясно, едва след като приключат.