Срещата се провежда при засилени мерки за сигурност

Първа среща очи в очи на Г-7 от началото на пандемията. Лидерите на най-развитите икономики се събират в английския крайбрежен курорт Карбис Бей при драконовски мерки за сигурност.  Това е и първата визита в чужбина на американския президент Джо Байдън, откакто встъпи в длъжност през януари.

Затворени пътища, блокирано море и стоманени заграждения - така изглежда Карбис бей ден преди срещата на Г-7. Късно снощи във Великобритания пристигна американският президент Джо Байдън, а днес вече разговаря с премиера Борис Джонсън.

„За мен беше удоволствие да се срещна със съпругата ви. Казах, че с премиера имаме нещо общо - и двамата сме женени над нивото си”, заяви американският президент Джо Байдън.

Президентът на САЩ с първа визита отвъд Океана (СНИМКИ)

Срещата трябваше да се състои в присъствието на съпругите на двамата лидери планински замък на остров край бреговете на Корнуол, но плановете бяха променени заради лошото време и дъжда.

„За мен е удоволствие да  ви посрещна в Корнуол. Фантастично е да ви видя тук”, подчерта британският премиер Джо Байдън.

Великобритания е първата спирка от 8-дневната визита на Байдън в Европа. В събота той ще бъде приет от кралица Елизабет Втора, след което ще замине за Брюксел, за разговор с лидерите на НАТО и двустранна среща с турския президент Реджеп Ердоган. Погледите на света обаче са насочени към Женева, където в сряда Байдън ще се види очи в очи с президента Владимир Путин. Двустранната среща е само дни след като действията на Москва станаха основна тема на форума на Г-7.

Американският президент започва европейска обиколка

„Партньорите от Г-7 споделят еднакво мнение за деструктивните действия на Русия. Евросъюзът заклеймява провокативните е разрушителни руски действия срещу държавите-членки”, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Действията на Китай, пандемията от COVID-19, ваксинацията и ролята на международните организации за решаване на глобални проблеми също са залегнали в дневния ред.

“Със завръщането на Съединените щати на глобалната арена, ние очакваме с нетърпение Г7 да приеме ефективни действия за засилване на действията ни към общите цели”, посочи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.  

Междувременно, заради подозрителен пакет британската полиция евакуира хотел в градчето Фалмът, близо до курорта, където се провежда срещата. В последствие стана ясно, че информацията е фалшива.