Документът може да се използва в цяла Европа

Германия започна да въвежда дигитален паспорт за ваксинация, който може да се използва в цяла Европа, докато континентът се подготвя за ключовия летен сезон на пътуванията, предаде Асошиейтед прес.

Здравният министър заяви, че от тази седмица в центровете за ваксинация, аптеките и лекарските кабинети ще започнат да се издават дигитални "пропуски" на завършилите курса на ваксинация. CovPass ще позволи на потребителите си да свалят доказателство за ваксинационния си статус на приложение за смартфон, даващо им лесен достъп до ресторанти, музеи и други обекти, изискващи документ за имунизация.

До края на този месец ваксинационният паспорт ще бъде достъпен за всички ваксинирани лица в Германия, заяви здравният министър Йенс Шпан. Целта е той да може да се използва и на други места в Европа, подчерта той пред репортери.

Хората, които са напълно ваксинирани, ще получат писмо с QR код, който могат да сканират с телефоните си, или могат да се свържат със своите лекари или фармацевти.
"Правейки това, ние в ЕС създаваме трансграничен стандард, който засега не съществува на други места в света", подчерта Шпан, като добави, че дигиталният паспорт е важна стъпка за съживяването на международния туризъм.

По данни на института "Роберт Кох" 47 на сто от населението на Германия, или 39,1 милиона души, са получили по една доза ваксина. Близо 24 на сто (19,9 милиона) са ваксинирани изцяло. Вчера са били поставени близо 1,3 милиона дози.

Днес германската комисия по ваксинациите препоръча на деца на възраст между 12 и 15 години да се поставят ваксини, само ако страдат от определени заболявания като затлъстяване или хронични сърдечни или белодробни болести. Здравите тийнейджъри обаче също може да бъдат ваксинирани, ако родителите и лекарите им решат.
Мнението на германската комисия се различава от позицията на Европейската агенция по лекарствата, която препоръча по-рано използване на ваксината на "Пфайзер" при деца от 12 до 15 години, отбелязва АП.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА