Те обвиняват болницата, че е прикрила отравянето му

Привърженици на водещата руска опозиционна фигура Алексей Навални обвиниха болницата, в която за кратко той беше лекуван след отравяне миналата година, че е фалшифицирала медицинските архиви. В публикуван видеозапис те обвиняват лечебното заведение в Омск, Сибир, че е опитало да прикрие доказателства за отравянето.

Започнаха три нови наказателни разследвания срещу Навални (СНИМКА)

Според видеото двама служители на наскоро забранената антикорупционна фондация на Навални са успели през ноември да влязат без разрешение в архива на болницата. Там те фотографирали редица резултати от изследвания.

Когато болницата предала официалната здравна документация на роднините на Навални месец по-късно, изглеждало, че липсват "ключови документи". Липсвал кръвен тест, показващ видимо ниски стойности на холинестеразата - ензим, срещащ се в нервната система.

Изчезнал е сибирски лекар, лекувал Навални

Опозиционният политик, който в момента излежава присъда в наказателна колония, постъпи в болницата в Омск миналия август, след като колабира на борда на самолет при вътрешен полет. След това вече 45-годишният Навални беше транспортиран в Германия и лекуван в болница "Шарите" в Берлин.

Според изследвания от няколко лаборатории той е бил отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок. Болницата в Омск обаче констатира само метаболитно разстройство. Руските власти заявиха, че не са могли да потвърдят, че той е бил отровен, и вече не разследват случая.

Европейският съюз и САЩ многократно призоваха Русия да разследва случилото се и й наложиха санкции. 

Източник: БТА