Причината – нямало официално запитване

ЦИК не са водили разговори с втората фирма, която предложи да достави допълнителни устройства за гласуване. Това обяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Причината – нямало официално запитване.

За предложението на втората фирма стана ясно вчера. Става въпрос за „Панов" ЕООД, които са посредник на китайска компания за производство на машини. От фирмата заявяват, че могат да доставят 1 500 машини на цена от 5 040 000 лева.

„Не сме ги канили на разговор, защото няма официално запитване. Имаме предложение, което е в обща форма и не съответства на тези изисквания, които има в приетото вчера решение”, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Започва предизборната кампания

В същото време ЦИК обявява нова процедура за машините. Тя е за обслужване, логистика и модификация на софтуера на старите устройства. Сумата по нея е 4 млн. 350 хил. лева без ДДС.

„Със „Сиела” в момента не се водят преговори за допълнителни машини и ако видите вчерашното ни решение, то касае модификацията на софтуера и логистиката за предстоящите избори на тези 9 600 устройства, които по договора между „Сиела” и ЦИК следва да бъдат прехвърлени на Комисията, след като договора се финализира”, каза още Томов.

Все още не е финализиран броят на секциите в чужбина, но се очаква той да бъде рекорден - над 800. Най-много са подадените заявления от Турция и Великобритания. На Острова засега се предвиждат над 90 секции. Към този момент обаче трудно се намират и доброволци и помещения.

„При мен не беше трудно да намеря желаещи да участват. Беше по-трудно да намеря помещение. При други колеги има помещения, но им е трудно да намерят хора или по някакъв начин не достигат до тях . Аз лично се надявам, че чрез вас повече наши сънародници ще се обърнат към посолството”, каза Съни Тодорова – изборен доброволец в Лондон.

Каква ще е битката преди вота?

От „Сиела Норма” изпратиха официална позиция, в която съобщават, че до обявяването на новата поръчка на ЦИК късно снощи всяка предходна обществена поръчка е била за машини, модификация на софтуера, логистика, обучения и обслужване на избори, а никога не е била само за машини.

Те допълват още, че в бюджета от 6,5 милиона лева, предложен от ЦИК, се включва: доставка на 1500 машини;  модифициране на софтуера за произвеждане на местни избори през месец юни 2021 г.;  модифициране на софтуера за произвеждане на предсрочни избори за народни представители през месец юли 2021 г.; модифициране на софтуера за произвеждане на избори за президент и вицепрезидент през месец октомври 2021 г.; конфигуриране и инсталиране на 11 100 машини за изборите на 11 юли 2021 г. конфигуриране и инсталиране на 11 100 машини за изборите през октомври 2021 г., които се провеждат в 2 тура (с двукратно извършване на конфигуриране и инсталация);  логистично осигуряване за произвеждане на предсрочни избори за народни представители през месец юли 2021 г.;  логистично осигуряване за произвеждане на избори за президент и вицепрезидент през месец октомври 2021 г.;  техническо обслужване от 2400 техници по места и експерти в колцентър – което включва работа на екип за местните избори, за изборите за народни представители и за изборите за президент и вицепрезидент;  организиране на обучения за всеки конкретен избор (за изборите през април 2021 г. бяха проведени над 100 обучения) на ЦИК, ОИК, РИК, СИК в страната и СИК извън страната за работа със специализираните устройства за електронно машинно гласуване; обучение и предаване на знания на специалисти за използване на системния и приложния софтуер за модифициране за всякакъв вид избори, предвидени в Изборния кодекс;  36 месеца гаранционна техническа поддръжка.

Отговорите и за допълнителните машини, и за секциите в чужбина се очаква да дойдат следващата седмица.