Елизабет Втора беше домакин на официалния прием

Ръководителите на Европейския съюз Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел предупредиха днес Лондон, че трябва да спазва споразумението за Брекзит. В кулоарите на срещата на върха на Г-7 в британския курорт Карбис бей се проведоха редица двустранни разговори с участието на премиера Борис Джонсън.

Европейските представители настояват Великобритания да зачита условията по сделката за Брекзит по отношение на Северна Ирландия.

Във втория ден от форума се очаква лидерите на седемте най-развити икономики да излязат с обща декларация за мерките, чрез които да не се допуска повторение на разрухата, причинена от COVID-19 в глобален мащаб. 

Лидерите от Г-7 обсъждат пандемията и климата

"Ако трябва да сме честни, има доста недоразумения около ситуацията в Северна Ирландия, около баланса на Споразумението от Разпети петък и мирния процес. Мисля, че ще стигнем до някои прагматични решения. Ако не го направим, тогава вярвам, че нашите приятели също са разбрали, че основното задължение на британското правителство е да поддържа териториалната цялост на Обединеното кралство. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме това", заяви Борис Джонсън.

А стотици екоактивисти се опитаха да привлекат вниманието на световните лидери и международните медии, събрали се в Югозападна Англия за срещата на върха на Г-7. Много сърфисти, гребци и плувци дойдоха на плаж недалеч от Фалмът, за да се включат в протестна акция. Тя е организирана от групата "Сърфисти срещу отпадните води", която се бори за защита на океаните. Част от тях влязоха във водата със сърфове и разпънаха надпис с призив за опазване на океаните и климата.