Според нея спецправосъдието се занимава и с политици, затова е нормално да има интерес от закриване

"Лаура Кьовеши търси начин за възстановяване на средствата, похарчени незаконосъобразно. Прокурорите делегирани към Европейската прокуратура са и част от националната прокуратура, така че те са на двойно подчинение". Това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" доц. Наталия Киселова, специалист по конституционно право.

"Специализираното правосъдие не се занимава вече само с организирани престъпни групи, в последните години обект са и политици. Затова е нормално да има политически интереси за закриване или ограничаване на правомощията", заяви тя.

Кьовеши: Без независими прокурори няма независима съдебна система (ВИДЕО)

Според нея НС трябва да реши дали делата да продължат в същия съд, по същия ред, ако е на досъдебна фаза не е проблем да се смени съдебния състав, защото разследващите могат да представят доказателства.

По думите й санкциите по закона "Магнитски" са много срамна работа.

"Това е проблем за репутацията на държавата и бизнеса. Трябва да се направи проект на закон, който да защити свързаните лица. Физически лица ще бъдат засегнати - ще им бъде забранено пътуване в САЩ, ще бъдат блокирани или закрити банковите сметки на индивидуални титуляри", коментира доц. Киселова. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.