Това е в резултат на по-малко от 50 случая на 100,000 жители

От утре, 14-и юни, над 40 милиона италианци ще бъдат в бяла зона – цветът, който посочва нисък ръст на разпространение на пандемията от коронавирус. Първи в тази категория влязоха от 31 май остров Сардиния, областите Фриули Венеция-Джулия и Молизе.

След тях бели зони станаха още Лигурия, Венето, Умбрия и Абруцо, а от 14-и юни в схемата влизат Ломбардия, Лацио, Пиемонте, Пулия, Емилия-Романя и провинцията на Тренто, с което за общо две трети от населението ситуацията става почти нормална. 

Това е в резултат на по-малко от 50 случая на 100,000 жители.  До края на месеца се очаква да се присъединят останалите 7 региона, които са в жълт цвят. Там където той е бял, остава само задължението  да се носят маски  и навън и да няма скупчване на хора.

„План за Италия“: Amazon наема 3000 нови служители (ВИДЕО)

Отпада вечерният час. Заведенията нямат ограничения навън, а в закритите помещения до 6 души на маса.Работят закритите плувни басейни и Спа центровете, може да се организират семейни тържества, конгреси, панаири.

Здравният министър Роберто Сперанца каза, че „в момента страната  разполага с едни от най-добрите европейски данни за влиянието на  вируса – един  окуражаващ резултат, който  позволява да се гледа напред с увереност". Той призова към предпазливост, да се спазват правилните навици, за да не се осуетят направените жертви. 

Източник: БНР