Потърпевшите определят случилото се кaто незаконно

Незаконен граждански арест. Така определя ситуацията мъж от Сливен, който е бил заключен в магазин заради това, че не носел маска. Служителите на търговския обект споделят, че заради страх от глоби и липса на охрана като в големите вериги, се налага постоянно да влизат в обяснителен режим с клиентите си.  

Здравните власти подготвят план за още облекчения

"Цялата случка е, че бяхме с малкия и жена ми по центъра, направихме си разходката и жена ми се сети, че трябва да вземе нещо от магазина. Малкият влезе с нея, а аз тръгнах да го издърпам навън, за да не тича в магазина. Тогава една от служителките ми се развика "Сложете си маската", разказва Николай Георгиев.

Ще се ваксинират ли повече хора, за да не носят маски?

"Колежката му е направила забележка, съответно той я игнорира и остава в магазина. Тя звъни на звънеца. Отивам аз, виждам го, и му казвам: "Може да влезете, само ако сте с маска". Видях, че няма да се случат нещата, а не мога да си позволя да оставя хора да влизат без маски. Трябва да взема някакво отношение и затова се наложи да извикам полиция. Той дори беше съгласен и каза: "Извикай ги, да видя дали полицаите знаят законите", разказва управителката на магазина.

 

 

Докато дойдат униформените, нарушителят и семейството му остават заключени в магазина.

Учениците от 5 до 11 клас се връщат присъствено в училище

След сигнала Николай се сдобива с акт за неспазване на противоепидемичните мерки. Твърди, че от обекта не са осигурили маски за клиенти, които нямат такива. Сега обжалва наложената му глоба. Подал е сигнал и в прокуратурата за незаконния арест на семейството му. 

Повече гледайте във видеото

Репортер: Георги Манев