По-рано днес Кирил Петков заяви, че са установени злоупотреби за милиони при проверката на язовирите

„Тези дни въпросът по отношение на язовир „Пазар дере” е доста актуален. Той всъщност е риторичен, защото е ясно, че язовирът е изпуснат, което е видно и от думите на директора на Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. Вчера той каза, че язовирът е бил пълен преди дни и се работи според нормативната база. Тъй като съоръжението още е в ремонт, то се изпразва периодично до кота мъртъв обем. Това се прави по всички правила на закона”. Това заяви на брифинг бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов.

 

„Днес отново, при нарушаване на принципите за почтеност, прозрачност и професионализъм обществото беше подведено. Затова ние, спазвайки тези принципи, искаме да предоставим тази информация на обществото”, каза още той.

Припомняме, че по-рано днес министърът на икономиката Кирил Петков заяви, че са установени злоупотреби за милиони при проверката на три язовира - „Злати войвода 3“, „Злати войвода 4“ и "Пазар дере".

Петков: Установихме злоупотреби за милиони при проверката на язовирите

„На първо място искам да кажа, че цената на бетона не е над 200 лв., а е 90-95 лв. за един от конкретните обекти, който днес беше споменат”, заяви Борисов и представи фактура в подкрепа на твърдението си.

„Записано е, че цената на единия вид бетон е 90 лв. на кубичен метър, а на другия вид – 95 лв. Явно колегите на министъра на икономиката използват общата сума, включваща абсолютно всички дейности и най-вероятно изпускат часовата ставка, складови разходи, фактът, че бетонът дори на 90-95 лв. има хидроустойчивост и други характеристики. Обръщам внимание, че това се осъществява и с механизация. Механизацията на една бетон помпа на машинна смяна струва 195 лв.”, каза Лъчезар Борисов.

„По-рано днес беше спомената и цената на транспорта. Беше цитирана цена на тон на километър. Такава цена няма. Цената, която е използвана, включва доставка и полагане на трошен камък до 40 км, като в нея е включен както транспортът, така и стойността на камъка”, посочи още той.

"Освен принципите за почтеност, прозрачност и предвидимост, един от основните принципи за извършване на проверка е и за обективност и безпристрастност. Това беше и част от слогана на служубното правителство, когато то встъпи в длъжност. Четейки публикации в медиите, се съмнявам колко тези принципи са залегнали в Министерството на икономиката и в назначените работни групи за проверка на Държавната консолидационна компания (ДКК)". Това заяви на брифинга Христо Гаджев от ГЕРБ.

Той показа няколко графики, които по думите му са били свалени от различни медии в интернет.

"Първият пример е г-жа Даниела Везиева, която е съветник на министъра на икономиката и член на тази работна група. Интересното е как тя ще проверява Държавната консолидационна компания (ДКК), като под нейната шапка влиза и Институтът по маркетинг. Тя не за първи път е в Министерството на икономиката. Навремето беше зам.-министър и председател на Борда на директорите на Института по маркетинг. По това време беше нает апартамент, който се ползваше от Везиева - това е установено от проверки. И тук въпросът е как тя ще проверява себе си и своята дейност като част от Министерстовото на икономиката в предходен период", каза още той.

"По-притеснително е назначението на Даниел Лорер – съветник на министъра на икономиката и председател на тази работна група, която би трябвало да провери има ли нередни неща в дейността на ДКК. В нея влизат представители на АДФИ, а в Министерството на финансите отговорен за дейността на АДФИ е неговата съпруга - г-жа Виолета Лорер. Тук вече се чудя дали като се приберат вкъщи от работа не следват методически указания от страна на г-жа зам.- министърката към представителите на АДФИ в самата работна група", коментира Христо Гаджев.

"Интересно е да се отбележи, че тя не за първи път е зам.-министър. Преди е била зам.-министър този път на икономиката, когато Асен Василев беше служебен министър на икономиката и тя отговаряше точно за търговските дружества. По това време в „Индустриални зони” - едно от предприятията под нейно ръководство, тя предоставя имот в индустриална зона „Божурище” на по това време предприемачът Кирил Петков, за да развива бизнес на база на сертификати, издадени от Агенцията по инвестиции", посочи още той.

"В момента проверка дали сертификатът е изпълнен и дали всички неща са извършени така, както са били заявени преди известно време, подлежи да се извърши от Стамен Янев, който беше назначен от Петков отново за директор на Българската агенция по инвестиции. Любопитно е да се отбележи, че тогавашният шеф на „Индустриални зони” - Валери Андреев, който всъщност е предоставил този имот, в момента е съветник на Петков", каза Гаджев.

И допълни: "За нас е много притеснителна тази амалгама между бизнес и служебни отношения, които се развиват между хората в екипите на двамата министри – на финансите и на икономиката, и доколко тази обвързаност по някакъв начин няма да повлияе върху безпристрастността и обективността на извършваните от тях проверки".