Идеята бе на ВВС

Политици, адвокати, нотариуси и съдии се обявиха против предлаганата реформа от Висшия съдебен съвет за прекрояване на съдебната карта. Според авторите на предложените текстове обаче реформата е наложителна, за да не се стигне до съдебна криза.

Съдия Веселин Хайдушки е председател на районния съд в Брезник. В момента той е и единственият съдия в града. Другият е командирован. Реформата предвижда съдът в Брезник да стане отделение на този в Перник.

„Тук сме атрактивни по разводи по взаимно съгласие. Хората търсят бързина, идват”, разказва Хайдушки.

Друга идея на Висшия съдебен съвет е свързана с делата. Ако досега бракоразводните дела, тези за грабежи и измами, са се гледали например в Районния съд в Етрополе, сега се предвижда, те вече да се решават в София.

„Това отдалечава гражданите от правосъдието. Това наистина може да доведе до оскъпяване и пренасяне на натоварването на следващите степените на съдилищата”, каза министърът на правосъдието Янаки Стоилов.

„Това не означава, че хората ще пътуват до Окръжения съд, означава, че Окръжният съд ще дойде при хората в териториалното отделение”, обясни Боряна Димитрова, член на ВСС и автор на реформата.

Правосъдният министър обсъжда реформата на съдебната карта

И адвокатите са „за” реформа, но под условие.

„Правосъдието не се прави за удобство на съдебната система, а за да служи на всички хора в тази страна. Трябва да се променя подсъдността по личните и семейни спорове, защото това са спорове, които стоят най-близо до човека – вещите и семейството”, каза Валя Гигова от Висшия адвокатски съвет.

А притесненията на прокуратурата са дали гражданите ще могат стигнат до съда.

„Дали пътната инфраструктура е подходяща за това да се осигури едно бързо, качествено, безпроблемно предвижване на хората, особено от планинските региони до съответния районен съд.

За да има нова съдебна карта, голяма част от промените трябва да минат през НС. Засега обаче основните партии са против, а и действащ парламент все още - няма.