Те трябва да пристигнат от Тайван и Амстердам

По-малко от месец преди предсрочните парламентарни избори, все още стои въпросът с колко машини ще се гласува.  След последните промени в изборните правила, на вота на 11 юли ще се гласува с машина във всички секции с над 300 избиратели – и у нас, и в чужбина.

ЦИК реши как ще гласуват хората с увреждания и карантинираните

Въпросителните около машините за вота вече са с една по-малко. Защото Централната избирателна комисия води директни преговори с фирмата производител – „Смартматик“, от където са уверили, че ще доставят нужните машини.

В момента имаме 9600 машини от предишните избори. Очакваме от Амстердам да бъдат изпратени към страната ни още 672 вече произведени машини. Както и още 800 машини – които все още се произвеждат в Тайван и до сряда трябва да са готови. Ако всичко е наред - България ще има малко над 11 хиляди машини. 

ЦИК започва преговори за машини директно с фирмата производител (ВИДЕО)

След като не се стигна до сделка между ЦИК и „Сиела Норма“ за още машини за вота на 11 юли, държавата пое в нова посока – директни преговори с фирмата производител - „Смартматик“. От където са обещали близо 1500 нови устройва.

„Всички машини са на този производител, който е произвел и машините, доставени от „Сиела Норма”. Тези 9600 устройства, доставени за изборите за 4 април. Те ще са същите устройства по тип и вид, като тези, които са сега”, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

Новите машини трябва да отпътуват от Холандия и Тайван в четвъртък, за да могат да са в страната ни до края на другата седмица. Според изчисленията на ЦИК – те ще са достатъчни.

„Ще бъдат достатъчни. Необходимите машини са около 9400 – за страната. За чужбина имаме информация, че са необходими около 242. Ще можем да поставим повече от 1 машина в няколко избирателни секции, където преценим, че са гласували повече избиратели”, каза още Матева.

Дали те ще излязат по-изгодно от офертата на „Сиела Норма“ за 14 милиона лева, от Комисията ще разберат във вторник. Прогнозата на „Сиела Норма“ обаче е, че цената ще излезе същата.

ЦИК ще подготви екип програмисти, който да поддържа софтуера на машините (ВИДЕО)

„Нашето очакване е, че ние сме дали една много реалистична и икономична за ЦИК оферта. И накрая ще се получи нещо подобно, ако се съберат всички тези разходи. Но това не го казвам с цел да уязвим ЦИК, те са търсили може би честност, търсили са най-изгодните услови”, обясни Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“.

От фирмата посочиха, че самите те са поискали да не участват в преговорите между ЦИК и „Смартматик“. Каквато и да е развръзката, от ЦИК не очакват проблеми с вота.

„Правим всичко възможно да се осигурят допълнително машини. Но и да не се осигурят допълнително машини, ние ще произведем изборите с наличните машини и ще направим така, че да няма основания за оспорване на изборите”, категорична бе Матева.