Треската остава доста често срещана

Главоболие, възпалено гърло и хрема са най-често съобщаваните симптоми, свързани с инфекцията с COVID-19 във Великобритания, казват изследователи, цитирани от Би Би Си.

Проф. Тим Спектър, който ръководи изследването Zoe Covid Symptom, посочва, че улавянето на варианта Delta може да се почувства "по-скоро като лоша настинка" от по-младите хора.

Класическите симптоми на коронавируса, за които хората трябва да внимават са: кашлица, висока температура, загуба на обоняние или вкус.

Проф. Тим Спектър обяснява обаче, че те вече са по-рядко срещани, въз основа на данните, които екипът получава от хиляди хора, които са регистрирали симптомите си в приложение.

Промяната изглежда свързана с нарастването на разпространението на варианта Delta, първоначално идентифициран в Индия и сега представляващ 90% от случаите на COVID-19 във Великобритания.

Треската остава доста често срещана, но загубата на обоняние вече не се появява в топ 10 на симптомите. Този вариант изглежда работи малко по-различно, казва проф. Спектър и призовава младите хора, които изкарват инфекцията сравнително леко, при съмнение да си направят тест, защото в противен случай може да разпространяват вируса.

Източник: БНР