Всички 27 държави членки на ЕС се очаква да признават удостоверенията

Председателите на трите главни институции на Европейския съюз - Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия, присъстваха на официалното подписване на Регламента за цифровия сертификат на ЕС за COVID-19. От 1 юли той влиза в сила в цялата Общност, предаде ДПА.

Документът ще удостоверява, че човек е ваксиниран, прекарал е коронавируса или е с отрицателен резултат на тест за вируса. Всички 27 държави членки на ЕС се очаква да признават удостоверенията, които другите страни ще издават, което ще облекчи значително пътуванията в Съюза с население от 450 милиона души в момент, когато започва сезонът на летните отпуски.

Какви права ще дава сертификатът ще зависи от отделните страни, но много правителства вече казаха, че ще отпаднат изискванията за карантина и тестване за ваксинираните лица. Някои държави като Германия, например, започнаха да издават удостоверенията още преди окончателното одобрение от Брюксел. Паспортът ще представлява QR код, който ще се съдържа на смартфон или хартиен носител.

Ново облекчаване на противоепидемичните мерки в Гърция

Очаква се полза от него да имат милиони европейци. Над 50% от пълнолетното население на ЕС е имунизирано с поне една доза от ваксина срещу COVID-19, а 27 на сто - с две дози, сочат данните на Европейския център за контрол и профилактика на болестите.

Цифровата схема може по-нататък да бъде разширена така, че да включва и нечленуващи в ЕС страни като САЩ и Великобритания, стига да е налична съответната документация.

Маските падат на редица обществени места

"Тази Европа, която всички ние познаваме и искаме да се върне, е Европа без граници. Европейският сертификат ще позволи на гражданите отново да се радват на най-осезаемото и ценено сред европейските права - правото на свободно движение", заявиха в съвместна декларация председателят Европейския парламент Давид Сасоли, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ротационният председател на Съвета на ЕС Антониу Коща.

В Гърция пускат и с бърз тест, опцията обаче я няма в цифровата система

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА