Той е публикуван от Министерството на финансите

Министерството на финансите публикува разширен списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на финансовото ведомство на САЩ.

В разширения списък са включени физическите лица, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC - „всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица по буква „а“, включени към момента и за последните 5 години“. Списъкът е съставен на база информация, която е налична и проверена до момента и обхваща периода от 2016 г. до 2021 г. В него фигурира името и на майката на депутата от ДПС Делян Пеевски - Ирена Кръстева. Включен е и Цветомир Найденов - бивш съдружник на обвиняемия бизнесмен Васил Божков.

Лицата са участвали в повече от едно дружество и са с установена безспорна свързаност с физически и юридически лица от списъка по т. 1 „а“.

САНКЦИИТЕ ПО ЗАКОНА „МАГНИТСКИ”: Какви ще са последиците?

Списъкът може да бъде допълван или коригиран при получаване на нови данни или факти, съобщават още от финансовото министерство.

„Това, което правим наистина са извънредни мерки, които просто в този 1 месец да не се зарази цялата система на държавата и да попадне я банка, я структуроопределящо предприятие в списъка „Магнитски”, каза министърът на финансите Асен Василев.

Бизнес контактите с лицата, попаднали в списъка се определят като рискови.

„Има голям риск да се работи с тях и съответно те нямат право по Закона за обществените поръчки за допустимост да кандидатстват, както и държавните предприятия трябва да се въздържат от работа с тези лица”, добави Василев.

Според експертите риск няма за икономиката, защото банките сами ще избягват да работят със санкционираните юридически и физически лица.

 

 

„Всички големи банки, които са европейски, ще бъдат изключително внимателни, когато разглеждат възможности да кредитират или да имат връзки с лица, които са или потенциално биха могли да влязат в този списък”, обясни Руслан Стефанов – Център за изследване на демокрацията.

„България стана шампион по хора, санкционирани по закона „Магнитски” на главата от населението. Онова, което се случва в момента е, че се разкрива информация и тя  ще действа като репутационна пречка за подобни фигуранти”, добави икономистът Красен Станчев.

А финансовият министър за пореден път поиска изцяло ново законодателство, което да се бори с корупцията.

„Ако прочете дефиницията в Закона за противодействие на корупцията трябваше половината българска държава да вкараме вътре”, обясни Василев.

От списъкът с 98 фирми, свързани с Пеевски и Божков отпада една – гръцката „Интралот”. Тя е предоставила доказателства, че няма свързаност със санкционираните.

ВСИЧКО ЗА НАЛОЖЕНИТЕ ОТ САЩ САНКЦИИ ПО ЗАКОНА "МАГНИТСКИ" ЧЕТЕТЕ ТУК