Има още шест квоти за запълване

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет откри нова процедура за подбор на още шестима европейски делегирани прокурори.

Такава заявка даде миналата седмица европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след среща със съдебните кадровици в София.

През февруари ВСС излъчи 10-има кандидати, от които само четирима бяха одобрени. Останалите бяха отхвърлени по различни причини. Оттогава досега Кьовеши на два пъти поиска България да запълни квотата си. 

Кьовеши: Без независими прокурори няма независима съдебна система (ВИДЕО)

Без дебати по същество, Висшият съдебен съвет откри новата процедура. Кандидатите имат 30 дни да си подадат документите за участие. 

„Искам да спре спекулацията по отношение на България и избора й на делегирани прокурори. В същото положение както е в България, така е и в Румъния. Да спре и другата спекулация, че ще се избират делегирани прокурори на някой си”, заяви Стефан Петров, член на ВСС. 

Вече два пъти Лаура Кьовеши настоя България да попълни квотата си. Пред NOVA българският прокурор в Люксембург Теодора Георгиева повдигна завесата около евентуалните назначения.
 
„Те не трябва да се поддават натискс, не трябва да позволяват каквото и да е било вмешателство по отношение на разследванията. Трябва да имат опит в разследването на корупция, пране на пари, данъчни престъпления, измами с европейски фондове”, обясни Теодора Георгиева, български прокурор в Люксембург. 

Европейските делегирани прокурори, на практика, са хората на Кьовеши в България и ще следят за еврозлоупотреби. От ВСС обещаха, че най-добрите ще бъдат отсети до септември. Именно това била темата и на срещата с Лаура Кьовеши миналата седмица.

„Освен опознавателен характер на срещата бяха дискутирани и някои въпроси с бъдещето функциониране на ЕП”, обясни Калина Чапкънова, говорител на Прокурорската колегия на ВСС. 

А прокурор Георгиева припомни, че държавните власти нямат право да пречат на  разследващите, когато става дума за престъпления с европари.

„Липсата на ефективен съдебен контрол, липсата на извършени реално наказателни производства ще доведе до възможността ЕК да предложи на Съвета налагане на санкции на европейските правителства, които санкции ще бъдат свързани със спирането на изплащането на траншове, спирането на програми”, обясни Теодора Георгиева. 

Освен по електронен път сигнали до Европейската прокуратура могат да се подават и в сградата на Софийския районен съд.