Д-р Аспарух Илиев вижда сериозен проблем в ниския брой ваксинирани у нас

„Във Великобритания 96% от случаите на COVID-19 са на индийския вариант. Заболелите, които са ваксинирани, са много малко. Обикновено става дума за хора с хронични заболявания, които не са създали оптимален имунитет”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” д-р Аспарух Илиев, завеждащ лаборатория по инфекции към университета в Берн.

Той добавя, че ваксините запазват един много висок процент на защита и срещу този вариант на вируса.

„Рискът от тежко заболяване остава много малък. Това не означава, че не може да има отделни случаи на тежко протичане”, обясни специалистът.

Той вижда проблем в ниския брой ваксинирани у нас.

„Ако индийският вариант навлезе в България, ни очаква нова вълна на заразата. В никакъв случай няма да ни подмине. Ситуацията е притеснителна, защото ние сме единственият остров на Балканите с толкова нисък процент ваксинирани”, заяви експертът.

Имат ли преболедувалите доживотен имунитет?

„Тук отговорът е в детайлите. Много дълго време след преболедуване в тялото на човек се откриват имунни клетки. Важният въпрос е доколко те са в състояние да осъществят адекватна защита. В Бразилия има регион, в който хората преболедуваха два пъти два различни варианта на вируса. Това е доказателство, че изграденият имунитет не е особено ефективен срещу различните мутанти. Ваксините дават по-добра защита срещу тези разновидности”.

За управлението на пандемията у нас

„Имало е слабости в комуникацията, но не мога да приема обвиненията на д-р Кацаров, че старото правителство е допуснало грешки. Създаде се масова култура, която отрича проблема, маските и ваксинацията. Бих искал да припомня на д-р Кацаров, че той бе един от моторите на този скепсис. Критики винаги може да има, но бих го посъветвал да се вгледа в собствените си грешки”, коментира д-р Илиев.

Повече по темата гледайте във видеото