На 4 неправителствени организации са били раздадени около 5 млн. лв., заяви говорителят на служебното правителство

Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев изнесе данни за неправомерно раздадени пари в Министерството на младежта и спорта при предишното управление. По негови думи на четири неправителствени организации са били раздадени около 5 млн. лв.

Става въпрос за пари по Националната младежка програма за превенция на хазарта и наркотичните зависимости, информация за която се появи за първи път преди няколко дни в разследване на ученик от Русе.

Според служебния кабинет милиони са раздадени на 4 неправителствени организации по „съмнителен начин”. Замесват се и имената на два спортни клуба.

„До такава степен са сходни проектите, че спокойно можем да кажем, че са печатани на един и същи принтер. Лично аз подозирам, че принтерът се намира в самото министерство”, заяви Антон Кутев.

Красен Кралев: Някои НПО-та пишат проекти по-добре от други

Критерии по програмата нямало, твърди новата власт.

„Факт е, че от четири организации, които са печелили големите суми от по 670 хил. лв., три се свързват с едно и също лице - Петър Коларов. Става дума за над 2 млн. лв. само тази година”, обясни Кутев. И добави, че НПО-тата са били финансирани за спортни дейности.

Петър Коларов е финансов директор на „Медийна група България". В позиция до NOVA, той обясни, че до преди 2 месеца е бил управител единствено на фондация „Евроскок”. Допълва, че тя е спечелила проект за  670 хиляди лева . Кабинетът замеси и имената на 2 спортни клуба. - ИПОН и ММА.

„Става ясно, че „Ипон” е взимал пари по програмата за неправителствени организации, въпреки че е спортен клуб", обясни Кутев. 

Управителят на клуба определи казаното като „внушение”, защото всички клубове били неправителствени организации.

„Аз разбирам, че е много интересно и така модерно да се спомене името, тъй като наистина 1995 година с господин Борисов сме учредили „Ипон”. От 2003 господин Борисов не присъства в „Ипон” по никакъв начин”, заяви Александър Славков, президент на спортен клуб „Ипон”.

„Друг такъв клуб, който е бил финансиран през цялото време, е този на Станислав Недков-Стъки. Става въпрос за ММА. Той е взимал по 200 хил. лв. годишно за финансирането на спортния клуб и още 220 хил. лв. като НПО. През тази година са дадени вече 120 хил. лв.”, заяви Кутев.

Това, според говорителят на служебното правителство, била и причината Стъки да протестира пред Президентството, а не през Министерството на спорта.

Реакция дойде и от бившия спортен министър.

„Защо се заяждат с „Ипон”? Какво коментират? „Ипон” едната година са получили 34 990. Другата 33 000, третата – 30 000 лева. Къде виждате милиони?  Дъщерята на Антон Кутев, която е член в Национален младежки форум, това сдружение също е получило финансиране през 2020 г.”, заяви Кралев.

Мина Кутева заяви, че е участвала в сдружението от 2017 г. до 2019 г. Оттогава няма нищо общо с него.