Преговорите между двамата започнаха

Джо Байдън и Владимир Путин са в Женева за първата среща помежду им, откакто американският президент встъпи в длъжност през януари. Двамата са придружени от делегации, които също участват в разговорите.

Срещата се провежда в историческата „Вила ла Гранж” на брега на Женевското езеро и се очаква да продължи 4-5 часа с кратки прекъсвания. Не е предвидено двамата президенти да имат съвместна пресконференция.

Срещата на върха се провежда на фона на изострено напрежение между Москва и Вашингтон. Очакванията не са големи, но и двете страни се надяват срещата да доведе, ако не до друго, то поне до стабилност и предсказуемост в отношенията. Преди началото на разговорите Путин и Байдън си стиснаха ръцете, а швейцарският президент им пожела късмет.

 

Видео: Руптли

Видео: Руптли

„Господин президент на Руската федерация, господин президент на Съединените американски щати, от името на швейцарското правителство ви приветствам с добре дошли в Женева, градът на мира. Швейцария е много поласкана, че ви посреща за тази среща на върха. Страната ни е щастлива, че в духа на традицията може да допринесе за диалога и взаимното разбирателство. Желая ви, господа президенти, плодотворен диалог в интерес на двете ви страни и света”, заяви Ги Пармлен, президент на Швейцария.