Каталунските власти скъсаха отношенията си с монарха след речта му на 3 октомври 2017 година

Премиерът на Каталуния Пере Арагонес и кметът на Барселона Ада Колау отказаха да приемат краля на Испания Фелипе Шести при пристигането му в каталунската столица за годишната среща на икономическите делегации на Испания и Южна Корея. Те обаче бяха принудени да разговарят по протокол с монарха заради присъствието на президента на Южна Корея Мун Дже-Ин.

Това е първата, макар и кратка, среща между крал Фелипе Шести и Пере Арагонес, откакто той отново пое поста премиер на Каталуния.

Maдpид иcкa дa стане нaй-дoбpия гpaд c плaн зa 4 млpд. евро

Каталунските власти скъсаха отношенията си с монарха след речта му на 3 октомври 2017 година, 2 дни след неуспешния опит за референдум и отцепване на автономната област. Сега двамата разговаряха в продължение на 3 минути, без да направят обща снимка, след което Пере Арагонес напусна хотела, където беше вечерята на двете бизнес делегации. 

Хиляди на протест в Мадрид срещу амнистията на каталунски лидери (ВИДЕО)

Според испанската преса това е знак за смекчаване на обтегнатите отношения между короната и автономния регион, а според каталунските медии разговорът е бил наложителен заради важността на бизнес отношенията между Южна Корея и Каталуния и посещението на президента Мун Дже-Ин. Регионалното правителство реши, че премиерът ще присъства вече на всяко важно за Каталуния събитие, дори и кралят да е там, защото дневният им ред няма да зависи от този на монарха, заяви говорителят Патриша Плая.

Източник: БНР