Лидерът на БСП и северномакедонският премиер се срещнаха днес

Към този момент не са налице условия за даване на съгласие от страна на България за начало на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след среща по негово искане с министър-председателя на Република Северна Македония /РСМ/ Зоран Заев и водената от него делегация в България.

ПОСЕЩЕНИЕТО НА ЗАЕВ: Обсъжда се бъдещето на Северна Македония в ЕС

Тя посочи, че остават отворени за диалог на всички равнища, за търсене на решение на въпроса, тъй като принципната позиция на БСП е, че присъединяването на Република Северна Македония към ЕС е гаранция и възможност за развитие на региона.

Приветстваме диалога на най-високо равнище, но не одобряваме езика на омразата, който съществува в РСМ, дискриминацията спрямо хора, които там се определят с българско самосъзнание, както и изкривяването на историческите факти и историческата истина, каза Нинова.

Тя посочи, че разбират напълно, че очакванията към БСП са още по-големи, тъй като със Социалдемократическия съюз, който управлява в РСМ начело със Зоран Заев, са партньорски, сестрински партии, участват в общите международни организации на социалистическите и социалдемократическите партии. "Ние сме партньори, ние сме и приятели, уважаваме това приятелство и партньорство, но над него поставяме България и българския национален интерес", каза Нинова.

Борисов към Заев: Ако не намерим решение, поколения българи и македонци ще се мразят (ВИДЕО)

На въпрос какво трябва да е налице, за да започнат преговори, тя отговори, че трябва да се изпълнят условията на договора за добросъседство с Република Северна Македония.

Относно преговорната рамка с РСМ, международният секретар на БСП Кристиан Вигенин коментира, че БСП е част от консенсуса, който е бил налице в 44-ото Народно събрание. Той посочи, че от тогава досега са били проведени разговори, положени са немалко усилия, но те не са довели до удовлетворителен резултат. Затова казваме, че за нас към днешна дата, на база на информацията, с която разполагаме, нямаме основания да очакваме съгласие от българска страна за начало на преговорите, нито пък можем да подкрепим такова, заяви Вигенин.

След изборите и формирането на новия парламент ще положим допълнително усилия да активизираме съвместната работа между двете партии на различни равнища, както парламентарните групи, така и младежкото обединение, организацията на жените социалистки, каза още той.

Източник: БТА