Той заяви това след срещата с премиера на Северна Македония Зоран Заев, който е на посещение у нас

„Твърдо поддържаме перспективата на Северна Македония, както и на Албания и другите страни от Западните Балкани, по пътя им към тяхното присъединяване към европейското семейство”. Това заяви министър-председателят Стефан Янев след срещата с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, който е на посещение у нас

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

„Очевидно е, че като съседи, добри приятели и братски народи имаме нужда от постоянна комуникация и възможност за по-честа обмяна на мнения, които са в интерес на нашите народи”, каза още Янев.

Двамата премиери се обединиха около позицията, че трябва да бъде създадена среда на доверие, приятелство и открит диалог, за да може специалистите на двете държави да изгладят спорните въпроси, които за момента блокират началото на преговорите на Скопие с Брюксел.

„Констатирахме, че в момента имаме прозорец на възможност да работим по нерешените въпроси, които имаме до момента, в частност – изпълнението на Договора за добросъседство, сътрудничество и приятелство. Стремежът ни е да създадем благоприятна среда на доверие, приятелство и откровен разговор, която да спомогне на нашите специалисти да седнат и да намерят правилните решения”, посочи Янев.

По думите му делегацията на Заев е дошла с конкретни предложения, които ще бъдат обсъждани още днес и в близките дни.

„Надявам се атмосферата на доверие и взаимно зачитане на националните интереси да продължи, защото европейската перспектива на Северна Македония и на Западните Балкани като цяло, са в интерес и на България, и на целия регион, и на ЕС. Това трябва да бъде в рамките на правилата и на диалога. Най-напред трябва да изчистим нещата между себе си, за да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство”, коментира Стефан Янев.

Борисов към Заев: Ако не намерим решение, поколения българи и македонци ще се мразят (ВИДЕО)

„Ако сме отговорни политици и лидери на нашите народи, то е наше задължение да работим над намирането на решение на двустранните въпроси”, каза на пресконференцията премиерът на Северна Македония Зоран Заев.

„Днес разговаряхме за двустранен проблем. Ние имаме приятели навсякъде по света – и Република Северна Македония, и България, но проблемът е двустранен. Трябва да намерим неговото решение. Ако сме отговорни политици и лидери на нашите народи, то е наше задължение да работим над намирането на решение. Вярвам, че има възможност да намерим такова. Работим заедно и разговаряме, за да го намерим“, допълни той, цитиран от „Фокус”.

Двамата премиери са разговаряли и за интензитета на работа на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония.

Заев отправи апел към българския народ и политическите лидери да продължат да помагат на Северна Македония по пътя й към Европейския съюз.

„За нас друга алтернатива няма. Вярваме в европейските ценности“, подчерта Зоран Заев и призова Македония и българския народ да поддържат добросъседски и приятелски отношения.

Всичко за визитата на Зоран Заев у нас четете тук