Доц. Спас Ташев: Както Беларус не може да влезе в ЕС, така трябва да бъде и за нереформирана РС Македония

"Скандално е да се променя позицията по отношение на РС Македония. Не може да се говори за два народа и две нации", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Красимир Каракачанов, председател на ВМРО.

Той допълни, че когато се говори за омраза, трябва да се казва от коя страна идва тя, а това не става от страна на България.

"Получаваме език на омразата, образователна система в РС Македония, която възпитава в омраза. Няма нужда от нов договор! Политиката на Скопие не се е променила през последните четири години, никакви екшън планове няма да променят това", категоричен бе лидерът на ВМРО.

Според него Историческата комисия не работи, защото в последната година е саботирана от македонска страна.

Гостът на предаването доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека при БАН припомни, че правителството на Бойко Борисов е наложило вето на РС Македония, от тогава до сега нищо не се е променло, така че няма причини позицията да се променя.

"Смяната на позицията е във вреда на бившия премиер и е продиктувана от външно влияние", смята ученият.

Доц. Ташев е убеден, че Скопие трябва да се реформира и да бъде член на ЕС. Но според него в момента РС Македония по нищо не се различава от една тоталитарна държава. 

"България трябва да помогне на Скопие да скъса с тоталитарното си минало. Както Беларус не е допускана в ЕС, така и нереформираната РС Македония не бива да бъде допускана", категоричен бе той.

Доц. Спас Ташев не е вярвал, че ще има натиск от страна на ЕС и САЩ към България в това отношение, но сега е разколебан.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.