От началото на годината са установени 7000 нарушения

Засилени проверки по пътищата в цялата страна. Агенция „Автомобилна администрация „ следи за нарушения сред транспортните фирми, проверява и за нелегални превозвачи.

КАТ с акция срещу пияни и дрогирани зад волана

На терен инспекторите следят дали водачите на тежкотоварни автомобили спазват времето за почивка, с кантар се проверява дали камионът е претоварен, следи се и дали е редовна документацията. И въпреки че голяма част от шофьорите твърдят , че са изрядни, нарушители не липсваха.

Един от спрените за проверка по пътя за „Калотина” е Пламен.

„Ние сме напълно изрядни, няма какво да открият. Не са ме глобявали никога”, сподели той. И така както не го бяха глобявали, се сдоби с три акта наведнъж - за това, че няма технически преглед, без тахографска шайба и е без пътен лист за деня.

77 превозни средства са спрени от началото на годината заради нерегламентиран превоз на пътници

До късния следобед в страната са съставени  78 акта, а три камиона са спрени временно от движение. Основните нарушения са техническа неизправност, неспазване на времето за почивка и липса на документи, казват проверяващите. А ако камионът е претоварен - е и опасен на пътя.

„Днес се е установило липса на розов сертификат, чужд гражданин няма съответните документи да работи за български превозвач”, обясни министърът на транспорта Георги Тодоров.

„Наредил съм всички инспектори да бъдат на ротационен принцип, за да не се получават наслоявания в отношенията между превозвачи и проверяващи. Създават се условия за нерегламентирани практики”, каза още Тодоров.

 

 

При друг чужд гражданин се наложи и сваляне на регистрационния номер, докато не си плати глобите, преди да напусне страната.

„Минималните наказания са около 200 лева и варират до към 2000 лв. От началото на годината имаме 7000 установени нарушения, които са с 3500 повече в сравнение със същия период през изминалата година”, каза директорът на ИА „Автомобилна администрация” Бойко Рановски.

Под зоркото око на проверяващите, освен камионите, са и автобусите. А от „Автомобилна администрация” предупреждават, че проверките са ежедневни, всеки ден на терен в страната са близо 70 екипа.