Елена Поптодорова: Срещата постигна целта си и доведе до успокояване и предсказуемост

Погледите на целия свят бяха отправени към Женева, където Джо Байдън и Владимир Путин за първи път застанаха един срещу друг. Какво остана скрито? 

"В САЩ тази среща попадна в едно вътрешно разделение между републиканци и демократи. Републиканското пристрастие бе по-изразено. Но няма превъзбуда дори от демократите по отношение на срещата", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS вицепрезидентът на Атлантическия клуб Елена Поптодорова.

За нея дипломацията е работила през изминалата седмица. Целта на самата среща е била да се постигне някакво ниво на сигурност, да се стъпи на реализма. Байдън е успял да проведе свободен разговор, да постави въпроси от странан на САЩ - ядреното въоръжение, екологичните промени, кибератакити и сигурността на това пространство.

Елена Поптодорова информира, че са се създали работни групи за ядрените оръжия и киберпространството, което също е стъпка напред.

Тя спомена, че е демонстрирана уважителност, макар и не доверие, като Байдън и Путин взаимно са признали професионалните качества на другия. Поптодорова добави, че не е имало връщане назад, а успокояване, която води до предсказуемост.

По отношение на Балканите Елена Поптодорова заяви, че Русия ще продължава да разчита на съюзника си Сърбия, а през инициативата "Три морета" трябва да започнат да се реализират проекти, които да допринасят за ситурността на региона. Тя смята, че основната цел за постигане е дигиталната свързаност, където България изостава.

За санкциите по закона "Магнитски" вицепрезидентът на Атлантическия клуб заяви, че се очакват действията на българските власти.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.