В понеделник настъпва астрономическото лято

Неделният ден ще бъде облачен и дъждовен. На отделни места ще прегърми. Слънцето ще се показва за кратко над крайните западни райони. Ще духа слаб северен вятър. Максималните температури и остават почти без промяна и ще бъдат между 22° и 27°, в София около 24.

Над Черноморието ще е облачно и ще вали дъжд, след обяд ще има и гръмотевици. Ще продължи да духа слаб северозападен вятър. Остава хладно и Максималните температури на въздуха ще са между 21-23°. Морската вода е около 20. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Буря нанесе сериозни материални щети в Лом (ВИДЕО+СНИМКИ)

В планините също ще е облачно с валежи от дъжд и гръмотевици. Ще духа умерен до силен северен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 18°, на 2000 метра – около 12°.

В понеделник, с настъпването на астрономическото лято, времето ще започне да се стабилизира – валежите ще намаляват, а температурите ще вървят нагоре. Ще преобладава слънчево време. Само на отделни места, главно в Източна България и планинските райони, са възможни превалявания с гръмотевици. Температурите бързо ще се повишат и в сряда максималните ще са между 32° и 37°, по-ниски ще остават край морето. В четвъртък и петък ще е предимно слънчево. Вероятността за кратки следобедни валежи намалява. Температурите остават без промяна.

Според климатолога д-р Симеон Матев най-подходящото време за лятната ваканция на море ще е втората половина на юли и първата на август. Повече гледайте във видеото.