От МВнР с информация за вота в чужбина

70% е общото увеличение на секциите ни зад граница в сравнение с изборите през април. Това обяви на брифинг във Външно министерство заместник-председателят на работната група „Избори" Калин Анастасов.

„Ще бъдат разкрити 784 секции в 68 държави. 65 334 български граждани ще бъдат включени в избирателните списъци за гласуване извън страната. Неподалите заявление също ще могат да гласуват, попълвайки декларация“, обясни Анастасов. 

Той уточни, че утре МВнР ще приеме 710 000 бюлетини от БНБ и ще започне получаването на изборните книжа.

Ето колко секции ще бъдат открити по райони в чужбина:

- в района на Азия, Австралия и Океания ще бъдат разкрити 16 секции в 7 държави;
- в района на Близкия Изток и Африка ще бъдат организирани 16 секции в 8 държави;
- в района на Източна Европа и Централна Азия - ще бъдат разкрити 17 секции в 7 държави;
- в района на Югоизточна Европа, където е и Турция - ще бъдат разкрити  172 секции в 12 държави;
- в Европа - в 22 държави ще бъдат открити 483 секции - абсолютен рекорд на територията на Европа;
- в Северна и Южна Америка и Карибския басейн - ще бъдат открити 80 секции в 7 държави.

Секциите във Великобритания ще са 4 пъти повече, а в Турция – три пъти. 

 

 

Анастасов уточни, че е констатирано разминаване в цифрите и изброяване на секциите от ЦИК, изпратено е писмо за това и от МВнР се надяват, че тази грешка ще бъде коригирана.

„ЦИК вече излезе с решение относно местата, където ще се отворят секции за изборите. Преди около месец, когато трябваше да изпратим прогнозен бюджет в МС, ние го направихме точно на база 800 секции. Сега трябва да признаем, че сме познали бройката. Големият брой секции представлява сериозна задача – логистична, организационна. Много ни притеснява въпросът с човешките ресурси”, каза Иван Кондов, постоянен секретар и председател на РГ „Избори“.

По думите му големият брой секции създава проблем по повод връщането на изборните книжа. „Книжата по закон трябва да се върнат с дипломатическа поща. Тоест, трябва да изпратим дипломатически куриер, който да върне книжата в ръчния си багаж”, обясни Кондов.